Balkanlar'ın İnsanlık Hafızası: Bosna-Hersek

Zengin tarihi ve kültürel dokuya sahip bir Avrupa Ülkesi

Dergi 15.06.2022, 16:07 24.06.2022, 10:57
Balkanlar'ın İnsanlık Hafızası: Bosna-Hersek

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin dağılmasıyla birlikte 1992 yılında bağımsızlığını ilan eden Bosna-Hersek, 51 bin 197 km2 yüz ölçümüne sahip bir Balkan ülkesidir. Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti olmak üzere iki özerk devletten oluşan Bosna-Hersek, bir federal demokratik cumhuriyettir. Ağırlıklı olarak karasal iklimin gözlemlendiği Bosna-Hersek’in, güneybatısında bulunan Neretva Vadisi, Akdeniz iklimi etkisindedir. Yaz aylarında 30 derece seviyesini bulan ülke sıcaklıkları, kış aylarında -20 derece seviyesine kadar düşer. Ülke, dört mevsim boyunca bol yağış alır.

Dünya Bankası 2016 yılı verilerine göre nüfusu 3.401.052 olan Bosna-Hersek, pek çok kültürün izlerini barındırır. Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça olmak üzere üç resmi dile sahip olan ülkenin etnik yapısı; yüzde 50,11 Boşnak, yüzde 30,78 Sırp, yüzde 15,43 Hırvat ve yüzde 3,68 diğer gruplardan oluşmaktadır. Bosna-Hersek’in dini yapısını ise yüzde 50,7 Müslümanlar, yüzde 30,75 Hristiyanlar, yüzde 15,19 Katolikler ve yüzde 3,36 ile diğer dinlere mensup kişiler oluşturur.

Dünya Bankası verilerine göre (2020) Gayrisafi Yurt İçi Hasılası 19,79 milyar dolar olan Bosna-Hersek ekonomisinde hizmet faaliyetleri birinci sırada yer alırken, sanayi ve tarım sektörleri onu takip etmektedir. Ülkenin başlıca üretim kalemleri arasında metal madeni, tekstil ve orman ürünleri ön plana çıkmaktadır.

Farklı kültür ve dinleri bir araya getiren ülkenin mutfağında Osmanlı, Bizans ve Batı Avrupa’nın izlerine rastlamak mümkün. Bir çeşit köfte olan cevapi, hamur işi pita, Boşnak böreği, ravyoliyi anımsatan klepe ve bey çorbası tercih edilen lezzetler arasındadır.

Yıkıcı bir iç savaş dönemi yaşanması sebebiyle insanlık hafızasında önemli bir yeri bulunan ülkenin her köşesinde bir anıtsallık göze çarpmaktadır. Bosna-Hersek’te; başkent Saraybosna’nın yanı sıra Mostar, Banja Luka, Trbinje, Bihac, Nehum, Travnik, Medjurgorje, Tuzla, Srebrenista ve Prijedor öne çıkan şehirler arasındadır.

Bosna-Hersek’te Öne Çıkan Gezi Noktaları

1- Başçarşı

Başkent Saraybosna’da bulunan Başçarşı, zengin bir tarihe ve kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Bölgenin Osmanlı himayesine geçtiği 15. yüzyılda kurulmaya başlanan Başçarşı, bugün hala yaşatılan bir kültür ve ticaret merkezidir. Ülkeyi ziyaret edenlerin yoğun ilgisini çeken bölgede, Osmanlı mimarisini yansıtan han, medrese, cami ve imaret gibi birçok yapıyla karşılaşmak mümkün.

2- Mostar

Ülkenin en büyük şehirlerinden biri olan Mostar, özellikle şehri iki yakaya ayıran Neretva Nehri’nin benzersiz manzarasıyla öne çıkıyor. Dünyaca ünlü Mostar Köprüsü, turistler için önemli bir uğrak noktası. Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Neretva üzerinde inşa edilen Mostar Köprüsü, iç savaş döneminde yıkılmasından sonra yeniden inşa edilerek 2005 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.

3- Srebrenitsa

Bosna-Hersek’in Sırbistan sınırında bulunan Srebrenitsa kenti, hüzünlü bir insanlık hafızasını yansıtıyor. Adı unutulamayacak bir katliamla özdeşleşen kent, her köşesiyle anıtsal bir nitelik taşıyor. Srebrenitsa–Potocari Soykırım Anıtı, özellikle yıl dönümü etkinliklerinde dünyanın her yerinden ziyaretçi alıyor.

4- Tuzla

Avrupa’nın en önemli tuz yataklarına sahip olan Tuzla, tarihten bu yana Osmanlı dahil birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir merkez. Bu yönüyle hem doğal hem de kültürel zenginliklere sahip bölge turistler için önemli bir gezi noktası.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@