Büyük ve Parlak Yapılarıyla Birleşik Arap Emirlikleri

Dergi 31.01.2022, 16:51 03.03.2022, 14:44
Büyük ve Parlak Yapılarıyla Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını 1971 yılında kazanan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), petrol zengini bir Körfez ülkesidir. Abu Dabi, Dubai, Acman, Füceyre, Resü'l-Hayme, Şârika ve Ummül-Kayveyn adlı yedi emirliğin bir araya gelmesiyle oluşan ülke, monarşi ile yönetilmektedir. Ülkenin devlet başkanı Abu Dabi Emiri Şeyh Halife bin Zayid el Nahyan başbakanı ise Dubai Emiri Muhammed bin Raşid el-Mektum’dur.

83 bin 600 km² yüzölçümüne sahip BAE’nin topraklarının yüzde 97’si çöllerden oluşmaktadır. Basra Körfezi ve Umman Denizi’ne kıyısı bulunan ülkede genel olarak çöl iklimine yakın bir iklim hakimdir. Yazın 40 dereceleri aşan sıcaklıklar gözlenirken kışın sıcaklık ortalamaları 10 derecelere kadar düşer. BAE, ani hava değişimleri yaşayan ve fırtınalarla karşılaşan bir ülkedir. 2020 tahminlerine göre yaklaşık 10 milyon kişi yaşayan ülkede nüfusun çok büyük bölümü göçmenlerden oluşur. Ülke nüfusunun yaklaşık yüde 15’i BAE vatandaşıdır geriye kalan yüzde 25 Hindistanlı, yüzde 13 Pakistanlı, yüzde 12 Mısırlı ve diğer Arap halkları, yüzde 7 Bangladeşli, yüzde 6 Filipinli, yüzde 4 İranlı, yüzde 3 Sri Lankalı, yüzde 15 diğer etnik kökenlere sahiptir. BAE nüfusunun dini yapısı ise; yüzde 76 Müslüman, yüzde 9 Hristiyan, yüzde 7 Hindu, yüzde 2 Budist, yüzde 6 diğer diğer dinlerin mensuplarından oluşur.

BAE ekonomisinin büyük bölümü petrol ve doğal gaza dayanmakla birlikte uluslararası ticarette dağıtım görevini üstlenen yeniden ihracat modeli de ülkenin önemli bir gelir kaynağıdır. Bunun yanında özellikle Dubai’de yapılan yatırımlarla gelişen turizm sektörü de ülke ekonomisinde öne çıkmaktadır. Dünyanın en fazla göç alan ülkelerinden biri olması sebebiyle birçok kültürden insanın yaşadığı ülkede Lübnan, Suriye ve Ürdün yemekleri ve geleneksel Arap yemekleri ülkenin mutfağında yoğunlukla yer alır. Ülkeyi ziyaret edenler Khubz adı verilen Arap ekmeği, Biriyani adlı pirinç pilavını deneyebilir. Turistik bir ülke olması sebebiyle Batı mutfağından lezzetleri de kolayca bulmak mümkün. Yedi emirlikten oluşan ülkede başkent Abu Dabi ve Dubai en fazla öne çıkan gezi noktalarıdır. Ülke özellikle parlak sokakları, gökdelenleri, mimari yapıları ve alışveriş merkezleriyle ilgi çekerken çöl safarisi ile parıltılı deniz suları da turistler için caziptir.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Öne Çıkan Gezi Noktaları

Şeyh Zayed Camii

Şeyh Zayed Camii adını Birleşik Arap Emirlikleri Kurucusu Şeyh Zayed’den almaktadır. Kurucu li- derin anısına yapılan Cami, Başkent Abu Dabi’de bulunuyor. Başkent’in sembol yapılarından olan Cami, dünyanın en büyük dokuma halısı ve altın kaplamalı avizeleriyle ünlü.

Burj Khalifa

Dünyanın en yüksek yapısı olma unvanını 828 metre yükseklikle taşıyan Burj Khalifa, 164 kattan oluşan bir gökdelen. Dubai’de bulunan gökdelenin teraslarından şehir manzarası izlenebilir ve içindeki restoranlar ziyaret edilebilir.

Burj Al Arab

Dubai’nin sembol yapısı konumunda olan Burj Al Arab, devasa boyutta bir yelkene benzeyen bir mi- mariye sahiptir. Eşsiz bir manzaraya sahip olan bu yedi yıldızlı otel, birçok farklı mutfağın denenebile- ceği bir restorana sahip. Burj Al Arab aynı zamanda dünyanın en lüks otelleri içinde yer alıyor.

Palmiye Adaları

Yine dünyanın en astronomik yapılarından biri olan Palmiye Adaları, Dubai’nin ev sahipliği yaptığı, kuş bakışı görüntüsü bir palmiyeyi andıran yapay ada- cıklardan oluşuyor. Adaların üzerinde eğlence mer- kezleri, lüks tesisler ve restoranlar bulunuyor. Basra Körfezi kıyısındaki adalar turistik bir ilgi merkezi.

Yas Adası

BAE’nin dünyaca ünlü merkezlerinden biri olan Yas Adası, Abu Dabi şehrine yarım saatlik bir mesafede yer alıyor. Ada, içinde su parkı, alışveriş merkezi, kafe, restoran ve lüks otellerin yanı sıra marina ve Formula 1 pisti barındırıyor.


 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@