Kadim Medeniyetlerin Diyarı: Mısır

Asya ve Afrika’nın Kavuştuğu Bir Merkez

Dergi 06.09.2022, 21:48
Kadim Medeniyetlerin Diyarı: Mısır

Kökleri 7 bin yıllık tarihi bir geçmişe dayanan Mısır, Kuzey Afrika’da bulunan bir cumhuriyettir. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Mısır; topraklarında dünya tarihine yön vermiş Nil Nehri uzanmakta, bir tarafında çöl, diğer tarafında ise Akdeniz olan Asya ve Afrika kıtalarının kavuştuğu bir ülkedir. Tarihte; Antik Mısır, Antik Yunan, Roma, Bizans, Sasani, Osmanlı ile Britanya gibi medeniyet ve imparatorlukların hüküm sürdüğü ülke, bugün topraklarında Mısır Arap Cumhuriyeti kurulmuştur.

1.010.000 km2’lik bir yüz ölçümüne sahip olan Mısır, yaklaşık 104 milyon nüfusuyla Afrika’nın en kalabalık ülkelerinden biridir. Resmi dilin Arapça ve resmi dinin İslam olduğu ülkenin etnik yapısı; çoğunluğu Araplar olmak üzere Berberler, Bedeviler ve Nubyalılar’dan oluşmaktadır. Nüfusun yüzde 90’ı İslam, yüzde 10’u ise Hristiyan (Kipti) dinine mensuptur.

Akdeniz ve Kızıldeniz’e kıyısı bulunan Mısır; batısında Libya, güneyinde Sudan ve Asya kıtasında Filistin ve İsrail’e komşu bir Orta Doğu ülkesi olarak konumlan- maktadır. İklim yapısı olarak genellikle sıcak ve kurak bir profil çizen ülkede yaz ve kış olmak üzere iki mevsim hâkimdir. Çöl bölgelerinde gece ve gündüz arasında büyük sıcaklık farklılıkları gözlemlenen ülkede, yaz aylarında 43 derecelere varan sıcaklıklar ölçülmektedir.

Mısır ekonomisinin başlıca kalemleri arasında Nil Nehri havzasında bulunan tarım topraklarında yetişen dün- yanın en kaliteli pamuğu ve tekstil sektörü ön plana çıkmaktadır. Kendi ihtiyacını karşılayacak miktarda petrol kaynaklarına sahip olan ülkede, zengin tarihi geçmişin ve coğrafi güzelliklerin etkisiyle turizm sektörü de gelişmiştir. 363 milyar dolar civarında bir gayrisafi yurt içi hasıla (GSYİH) sahibi Mısır ekonomisinde tekstil, işlenmiş gıda, turizm, kimyasallar, ilaç, hidrokarbonlar, inşaat, çimento, metal, hafif imal ürünleri ana endüstri grupları arasında sayılabilir.

Mısır, farklı kültürlerden izler barındıran zengin bir mut- fağa sahiptir. Dünyaca bilinen falafel, künefe ile helvanın yanı sıra bezelye ve fasulye püresiyle yapılan ful, ülke mutfağındaki en meşhur yemeklerdendir. Ülkenin en kalabalık şehri olan Başkent Kahire ile İskenderiye, Port Said, Luksor, Şarm El-Şeyh, Dahab ve Süveyş öne çıkan merkezlerdir. Mısır’da kısa bir zamanda tamamlanama- yacak kadar fazla gezi durağı bulunmaktadır.

Mısır’da Öne Çıkan 1 Gezi Durakları

1 Kahire

Dünyanın yedi harikasından biri olarak belirlenen Keops Piramidi de dahil dünyaca ünlü piramitlere ev sahipliği yapan Kahire, Büyük Gize Sfenksi ve Antik Mısır’ın birçok önemli eserini barındıran Kahire Müzesi ile kültür turizmi için en uygun şehirlerden biridir.

2 Luksor

Çok geniş bir açık hava müzesi olma özelliği gös- teren Luksor’da, onlarca tapınak, anıt ve tarihi eser bulunmaktadır. Adını, Nil Nehri kıyısındaki Luksor Tapınağı’ndan alan şehir dünyanın her yerinden turistin ziyaret ettiği bir gezi noktasıdır.

3 Şarm El Şeyha

Şarm El Şeyh, dalış yapmayı sevenler için ayrı bir özelliği bulunan Mısır’ın en popüler seyahat noktalarından biridir. İlgi çekici bir sualtı yaşamı barındıran Şarm El Şeyh, alışveriş merkezleriyle ve eğlence yerleriyle ünlüdür.

4 Mehmed Ali Paşa Camii

Kahire’nin hâkim bir tepesinde konumlanan Mehmed Ali Paşa Camii 19. Yüzyılda inşa edilen önemli bir İslam mimari eseridir. Barok ve Rokoko mimari stil- lerini yansıtan Cami, Mısır’da 150 yıl boyunca hüküm süren Kavalalı Mehmed Ali Paşa’ya ithafen edilmiştir.

5 Ras Muhammed Ulusal Parkı

480 km2’lik bir alana yayılan Ras Muhammed Ulu- sal Parkı, mercan kayalıkları ve birçok su canlısına hayat veren bir sahadır. Sina Yarımadası’nın güney ucunda bulunan bölgede 1983 yılında korumaya alınan Ulusal Park, özellikle deniz yaşamını me- rak eden turistler için vazgeçilmez bir seyahat durağıdır.

Ahmet Çağatay Günaltay

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@