Katılım finans ve “Türkiye Yüzyılı Vizyonu”

Türkiye Yüzyılı Vizyonu; kalkınmanın, üretimin, istikrarın, verimliliğin, sürdürülebilirliğin, bilimin ve dijitalleşmenin yanı sıra başarının, barışın, huzurun, şefkatin, değerlerin ve güçlü istikbalin yüzyılı olacaktır.

Dergi 18.07.2023, 11:48 18.07.2023, 11:53
Katılım finans ve “Türkiye Yüzyılı Vizyonu”

Küresel olarak son yıllarda yaşadığımız; salgın hastalıklar, iklim ve gıda sorunu, savaş ve siyasi çatışmaların beraberinde getirdiği ekonomik krizleri hep birlikte yaşadık. Ülkemiz, krizlerin ekonomi ve finans alanındaki yansımalarına ekonomi yönetimimizin aldığı hızlı tedbirler ve açıklanan istikrar paketleri sayesinde en az hasarla atlatmayı başardı. Hatta ekonomik büyüme eğilimini muhafaza etti.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, “Dünyanın yeni ve hayati meydan okumalarla karşı karşıya olduğu şu dönemde, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapmak istiyoruz. Türkiye Yüzyılı'nı ak saçlı büyüklerimizin, gönül coğrafyamızdaki dostlarımızın, el uzattığımız mazlumların dualarıyla yükselteceğiz. Türkiye Yüzyılı'nı, evlatlarının geleceği için yüreği kıpır kıpır çarpan annelerin, babaların hayallerini hayata geçirerek yükselteceğiz. Türkiye Yüzyılı'nı, gençlerimizin teknolojiden sanata, spordan çevreye kadar tüm alanlardaki beklentilerini karşılayarak yükselteceğiz. Türkiye Yüzyılı'nı, milli ve manevi değerlerimiz temelinde maziden atiye kurduğumuz köprüyü, insani ve ahlaki sütunlarla tahkim ederek yükselteceğiz. Türkiye Yüzyılı'nı, ülkemizi siyasi, ekonomik, teknolojik, askeri, diplomatik her alanda dünyanın en büyük 10 devleti arasına çıkartarak yükselteceğiz." Sözleriyle aziz milletimize açıkladı.

Türkiye Yüzyılı Vizyonu; kalkınmanın, üretimin, istikrarın, verimliliğin, sürdürülebilirliğin, bilimin ve dijitalleşmenin yanı sıra başarının, barışın, huzurun, şefkatin, değerlerin ve güçlü istikbalin yüzyılı olacaktır.

Dünya genelinde Katılım Finans sistemine yönelik bir eğilim olduğunu görmekteyiz. Katılım Finans sisteminin sürdürülebilir ve kâr paylaşımına odaklı modeli yatırımcıların da dikkatini çekmektedir. Ülkemizde katılım finans sektörü, son yıllarda büyük bir gelişme kaydetti. Katılım finans kuruluşlarının çeşitliliğinin yurt genelinde artması ile birlikte sektörümüzün büyümesi hız kazandı. Katılım finans siteminin gelişmesine yönelik kamunun artan desteği, bu alana yönelik kurum ve birimlerin oluşturulması ile standartlarda yapılan düzenlemeler ve kamu sermayeli kurumların faaliyete geçmesi sektöre güveni arttırdı. İstanbul Finans Merkezi vizyonu katılım finansın da merkezi olma ideali ile hedeflerimizi büyüttü.

Ekonomi yönetimimizin 2022 yılında açıkladığı ‘Katılım Finans Strateji Belgesi’ ile de sektörümüzün yol haritası ve uzun vadeli hedefleri belirlendi.

Strateji Belgesi’nde yer alan Katılım Finans kurumlarının katılım finans ilke ve prensipleri çerçevesinde;

  • “Sistemik risklere ve finansal krizlere karşı daha dayanıklı bir yapıya sahip olması,
  • Toplumsal değerler ile uyumlu bir iş modeline dayanması,
  • Risk-paylaşımı esasları çerçevesinde daha adil ve kapsayıcı bir finansal sistem vaadinde bulunması,
  • Reel ekonomi ile daha fazla bağlantılı olması sebebiyle ekonomik aktiviteye daha güçlü ve doğrudan katkı yapabilme potansiyeli,
  • Faiz hassasiyeti sebebiyle konvansiyonel finans ürünlerini kullanmaktan kaçınan önemli bir müşteri potansiyelinin bulunması ve etik, ilkeli ve insan merkezli yaklaşım ve sosyal sorumluluk bilinci ile toplumsal refahı arttırma potansiyeline sahip olması”

gücümüzü gözler önüne sermektedir.

KATILIM FİNANS SEKTÖRÜ; TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU DOĞRULTUSUNDA, ÜLKEMİZİN BELİRLEDİĞİ TARİHİ STRATEJİNİN ÖNCÜ GÜÇLERİNDEN BİRİ OLACAKTIR

Katılım finans sistemi ahlaki değerler merkezli, sosyal adaleti öncelikli değer üretimini destekler ve pozitif sosyal etki oluşturur.

Ülkemizin geleceğe umutla bakmamızı sağlayan hedefleri, katılım finans kurumlarının her zaman önceliğini oluşturmaktadır. Katılım Finans sektörü; Türkiye Yüzyılı Vizyonu doğrultusunda, ülkemizin belirlediği tarihi stratejinin öncü güçlerinden biri olacaktır. Tüm bankacılık hizmetleri ile katma değerli girişimlere her zaman destek olan sektörümüz, yenilikçi uygulamaları ile iş dünyasına temas ederek üretime, ihracata ve istihdama destek sağlamaya devam edecektir. Özellikle, geleneksel finansal hizmetlere erişimde sıkıntı yaşayan vatandaşlarımız, katılım finans enstrümanları ile finansal hizmetlerden daha fazla yararlanabilecektir.

Finans sektörünün ayrılmaz bir parçası olarak, katılım finans sektörünün Türkiye’de hak ettiği konuma gelmesi için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Görevimizi üstün gayret ve özenle yaparak Türkiye Yüzyılı Vizyonu’na katkı sunacağız.

Metin Özdemir
Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@