Pandemi Sonrası Fintechler

Fintech ve Dijitalleşme 27.11.2020, 16:27
Pandemi Sonrası Fintechler

2020 yılı tüm dünya için ciddi bir buhran senesi haline gelmişken yenidünya düzenini de beraberinde getirdi. Özellikle temassız ödemeleri ve e-ticaret işlemlerini ön plana çıkaran bir dönem yaşamaktayız. İnsanların zorunlu ve diğer birçok ihtiyacı için hizmet veren fintech kuruluşlar bu dönemde farklı özelliklerde ödeme alma ve yenilikçi işlemleri ortaya çıkartarak alternatif hizmetler sunmaktadır.

Teknoloji her yerde kıymetli  

Sadece alışveriş anlamında değil, hayatın her alanında teknolojik gelişmeleri yakından takip eden ve bu yeniliklerden faydalanıp farklı çözümler sunan firmalar ciddi bir müşteri kitlesi oluşturmakta ve pazarın kaymağını elde tutmaktadır. Son dönemde temassız teslim, ulaşımda tekil hizmetler*, dijital pin satışları, görüntülü toplantı vb. çözümler sunan firmalar izlendiğinde bir sonraki adım herkes tarafından merakla beklenmektedir. 5G ile birlikte insanlığa sunulacak yeni hizmetleri şimdiden tahmin etmek çok da zor olmasa değildir.

Doğru zamanda doğru işi yapmak 

Belki de beş sene önce bu teknolojinin altyapısı hazırdı. Ancak insanlık bu altyapıyı kullanacak olgunluğa erişmeden bu hizmetleri sunmak tercih açısından muhtemelen yetersiz talep sonucunu doğuracak ve hizmetlerin birçoğu yaygın hale gelmeden rafa kalkacaktı. Bunun geçmişte çok sayıda örneğine şahit olduk. Bazı iletişim şirketleri cüzdan uygulaması geliştirdi ancak pek de tercih edilmedi. Vatandaşlar o dönem daha çok fiziki lokasyonları ziyaret etmeyi ve işlemleri buralarda gerçekleştirmeyi arzu ediyordu. Pandemi sonrası ise işler bir anda değişti. Vatandaşlar her işleminde fiziki teması minimum düzeye indirmeyi talep etmeye başladı ve böylece teknolojik hizmetler ciddi bir ivme kazandı.

Katılım finans kuruluşları açısından pandemi süreci

2020 yılı içerisinde birçok banka ve şirket gibi katılım finans kuruluşları da teknolojik açıdan iş birlikleri ve “yenidünya düzenine” uygun yöntemler geliştirme çalışmalarına başladı. Bu hizmetlerin fintechler odağında yürümesi elbette tesadüf değil. Fintechler odağında daha esnek çalışan ve müşterilere hızlı çözümler sunan bu gibi firmalarla para transferi, ödemeler, sanal POS ve fiziki işlemlerin temassız olarak yapılması gibi çok sayıda iş birliği gerçekleştirilmiş ve yeni gelişmeler ortaya çıkmaya devam etmektedir. Örneğin, finansman süreçlerinin dijital hale gelmesi, temassız okul giriş sistemleri kurulması, ulaşım ödemelerinin farklı alternatiflerle yapılması gibi projelerde fintechler ile katılım finans kuruluşu iş birlikleri oluşturulmuştur.

2021’de bizleri neler bekliyor? 

Katılım finans kuruluşlarının fintech iş birlikleri sonucunda sektörel bazda önemli projelerin ve hizmetlerin ortaya çıkacağı öngörüsü ile teknolojik gelişmeleri yakından takip etmekte ve potansiyeli olan firmaların bu süre içinde yenilikçi çözümleri ortaya koyacağını tahmin etmekteyim. Katılım finans kuruluşlarının da bu süreçte yakın takip ile parlak fikirleri dikkate alacak şekilde aksiyon almaları, 2021 ve sonrasında faydalı kazanımlar oluşturacak çıktılar elde edilmesini sağlayabilecektir.

Salih Erbaş

*Scooter, araç kiralama, temassız taksi ücreti ödeme, eve teslim hizmetler vb.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@