Standartların Yönetimi

İslami finansal sistemde uygulanacak standartları belirlemek ne kadar önemli ise bu standartların, sistemin tüm uygulayıcıları tarafından doğru şekilde anlaşılmasının ve uygulanmasının sağlanması, diğer bir deyişle İslami finansal ekosistemin yönetimi de o kadar önemlidir.

Katılım Finans Sistemi 13.09.2021, 09:50
Standartların Yönetimi

Katılım bankaları, tasarruf finansman şirketleri, karz-ı hasen* kuruluşları ve faizsizlik prensibini merkeze koyarak finansal piyasalarda işlem yapan bütün organizasyonlar, İslami finans ekosisteminin birer üyesidirler.  Söz konusu ekosistemin, İslam’ın öngördüğü çerçevede sürdürülebilmesi için belirlenmiş olan bazı standartlar söz konusudur.

Bu standartlar, finansal piyasalarda kullanılan finansman yöntemleri, bankacılık işlemleri, muhasebe uygulamaları, denetim kriterleri, hizmet sözleşmeleri gibi pek çok alanda İslam hukukunun  ön gördüğü finansal çerçeveyi yeknesak bir uygulama ile ortaya koyabilmek adına belirlenmektedir. Bu standartların belirlenmesi aşamasında konunun uzmanları pek çok farklı kaynaktan faydalanmakta ve finansal piyasaların ihtiyaçları ile İslam hukukunun kabul ettiği prensipleri ortak bir noktada buluşturma gayreti göstermektedir. 

Yol Alabilmek İçin Birlikte Kürek Çekmek Gerekir

Adeta kılı kırk yararak yapılan hassas değerlendirmeler neticesinde belirlenmiş olan bu standartların, İslami finansal sistemin tüm uygulayıcıları tarafından aynı şekilde anlaşılması ve yeknesak bir uygulama ortaya konarak finansal ürünlerin kullanıcılarına doğru şekilde sunulması, çalışmaların nihai amacına ulaşabilmesi adına son derece önemlidir.  

Ülkemizde finansal piyasaların kural koyucu ve denetleyici kurumlarında görev alan ekipler içerisinde katılım bankacılığı alanında tecrübeli kişilerin olması ve bu kimselerin belirlenen İslami finansal standartların uygulanabilmesini kolaylaştırması beklenmektedir. Sistemin uygulayıcıları olan finansal kuruluşların tepe yöneticilerinin de İslami finans alanında tecrübeli olması, sistemin belirlenen çerçevenin dışına çıkmayacağının garantisi sayılabilir.

Tabi finansal kurumlar içerisinde görev yapan herkesin, sadece tepe yönetimdekilerin değil, her aşamadaki yöneticilerin ve en son noktada müşteriye hizmet sunan personelin bu sistemde aynı hassasiyetle, aynı dikkat ve özenle hareket etmeleri çok önemlidir. 

Kurallara Uymak İçin Kuralları Bilmek Gerekir

İslami finansal prensiplerle hareket eden kuruluşların tepeden tırnağa tüm çalışanlarının yaptıkları işin çerçevesine, prensiplerine, yöntemlerine ve kurallarına hâkim olması önemlidir. Aynı zamanda bu çerçevenin deforme olmaması için de yine eğitim ve denetim mekanizmalarının kurulması ve sıkı bir şekilde işletilmesi çok önemlidir. Tepe yönetim kuralları koyarken en alt kademedeki personelin de bu kurallara uymaya gönüllü olması, sistemin doğru şekilde işlemesini ve toplumdaki güvenilirliğini kaybetmeden sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır.

*Karz-ı Hasen: Para ya da tüketilen mal sınıfından misli bir malı, fazlalık talep etmeden ödünç vermek.

Cemil Balkanlı

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@