Akıllı Tarım Teknolojı̇lerı̇ ve Tarımın Geleceğı̇

Akıllı tarım, bilişim teknolojilerini çiftçinin kadim bilgisinin hizmetine vererek yüksek verimle sürdürülebilir bir sistem kurmayı amaçlar

Dergi 16.01.2023, 12:42
Akıllı Tarım Teknolojı̇lerı̇ ve  Tarımın Geleceğı̇

1 milyara ulaşması 2 milyon yıl süren insan nüfusu sadece son 200 yıl içinde hızla artarak 8 milyarı bulmuştur. Bu hızlı değişimden en çok etkilenen sektörlerin başında tarım sektörü gelmektedir. Nüfus artışının doğrudan muhatabı olan tarım sektörünün en önemli hedeflerinden biri, önümüzdeki çeyrek yüzyıl içinde 9 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun gıda ihtiyacını sağlamak için tarımda verimi artırmaktır.

Bu bağlamda, 20. yüzyılın ortalarında gerçekleşen yeşil devrim çerçevesinde yüksek verimli türlerin ekilmesi, kimyasal gübre ve pestisitlerin kullanılması ve makineleşmeyle gıda üretiminde büyük artış görülmüştür fakat öte yandan aşırı kimyasal kullanımının çevreye zararı da büyük olmuştur.

Akıllı tarım, bilişim teknolojilerini çiftçinin kadim bilgisinin hizmetine vererek daha az girdi ve yüksek verimle sürdürülebilir bir sistem kurmayı amaçlar. Akıllı tarım teknolojileri, Küresel Yer Belirleme Sistemi (GPS), Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS), otomatik kontrol, tarlada yakından ve uzaktan algılama, mobil bilişim, gelişmiş bilgi işlem, yapay zekâlı karar destek sistemleri ve telekomünikasyon gibi birçok teknolojinin birleşmesiyle oluşturulur.

Biz TABİT olarak 18 yıldan bu yana, akıllı tarım teknolojilerini yaygınlaştırarak çiftçilerin verimliliklerini, karlılıklarını ve buna bağlı yaşam kalitelerini yükseltmeyi amaçlayan, çiftçilerin gerçek ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirmeyi hedefliyoruz.

Günümüzde çiftçilerimiz teknoloji seçerken, reklamı yapılan teknolojiyi seçiyor. Son dönemde tarım teknolojisi denildiğinde akıllara drone ile ilaçlama geliyor. Bu aslında çiftçinin teknolojiyi kolay kabul edeceğinin bir göstergesi. Bir anlamda, drone kullanımının hızla yaygınlaşması, çiftçinin “teknoloji ile ilgiliyim” mesajını içeriyor. Bu iyi bir gelişmedir ancak tarım teknolojilerinin sadece drone ile ilaçlama olarak algılanması ve sistemin maalesef bunun üzerinden yürümesi çok büyük bir hayal kırıklığını da beraberinde getiriyor. Drone ile ilaçlamanın kendi içinde birçok sorunu da barındırdığını ve henüz bu sorunlara bir çözüm getirilemediğini biliyoruz. Çiftçi, umutla sarıldığı bir teknolojik gelişmeden yeterince fayda sağlamazsa, teknolojinin tamamına karşı bir önyargı oluşturabilir.

Akıllı tarım teknolojilerinin kullanımı ile ilgili en büyük sorunlardan biri de, bu teknolojiler tasarlanırken büyük tarım yatırımcılarının hedef pazar olarak görülmesidir. Bu yönde pazara odaklanan teknoloji geliştiricilerinin, tarımsal üretimde çok büyük payı olan -neredeyse dünya gıdasının %80 ini üreten- küçük aile çiftçilerine yönelik ürün geliştirmemeleri, tarımda teknoloji kullanımı yaygınlaşmasının önünde en büyük engeli teşkil etmektedir.

Teknoloji ile güçlenen çiftçi ve köyler, Dünya'nın sürdürülebilirliğini sağlayacaktır. Bu konuda çalışmalar var ancak yine büyük yatırımcı çiftçilerin kullanacağı şekilde çalışmalar. Yanı sıra küçük çiftçilere yaygınlaşması ile ilgili bir proje de var ki, adı "Akıllı Köy" projesi. Kurucusu olduğum TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş ile Tarım Bilincini Geliştirme Derneği birlikteliğinde "teknoloji ile güçlenen köyler" için bütün tecrübeler sahaya aktarılıyor. Hayaller gerçek olabilir mi sorusunu bekleyip değil çalışıp göreceğiz. Biliyoruz ki, büyük değişimler kitleler harekete geçtiğinde olacaktır.

Tülin Akın

TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@