Avrupa'nın Ada Dörtlüsü :Birleşik Krallık

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda ülkelerinden oluşan Birleşik Krallık, 242,495 km² yüz ölçümüne sahiptir

Dergi 24.11.2021, 17:16 01.12.2021, 17:38
Avrupa'nın Ada Dörtlüsü :Birleşik Krallık

Resmi adı Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı olan Kuzeybatı Avrupa ülkesi, Westminster Modeli olarak adlandırılan üniter parlamenter demokrasi ve anayasal (meşruti) monarşi ile yönetilmektedir. Birleşik Krallık hükümdarı 1952’den bu yana Kraliçe II. Elizabeth’tir.

Dünyanın en uzun 12’inci kıyı şeridine sahip olan Birleşik Krallık, yine dünyanın en uzun sualtı tüneli olan Manş Tüneli ile kıta Avrupası'na bağlanır. Ülke; güneyinde Manş Denizi, doğusunda Kuzey Denizi, güneybatısında Kelt Denizi ve Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Kuzey ve batı bölgelerinde alçak dağlar ile tepeler bulunan ülkenin güney ve güneydoğusu ovalardan oluşur. Birleşik Krallık’ta, iki iklim tipinin özellikleri görülür. Yıl boyunca yüksek yağış gözlemlenen ülkenin büyük bölümü ılıman okyanusal iklim etkisi altındayken, İskoçya’nın yüksek  bölgelerinde kutupaltı okyanusal iklim hâkimdir. Nüfusu 2020 yılında 67 milyon dolayında olduğu tahmin edilen (ülkede 10 yılda bir sayım yapılmaktadır ve son sayım 2011 yılında yapılmıştır) Birleşik Krallık’ta, halkın yüzde 53’ü Hristiyan, yüzde 5’i Müslüman ve yüzde 2’lik kısmı diğer dinlere mensupken yüzde 40’lık kesim hiçbir dine mensup değildir.

Dünyanın beşinci büyük ekonomisi konumunda bulunan Birleşik Krallık’ın güncel gayrisafi yurt içi hasılası (GSYİH) 2,7 trilyon dolardır. Başlıca ihracat kalemleri; otomobil, altın, turbo jetler ve diğer gaz türbinleri, ham  petrol, ilaç, hava taşıtlarının aksam ve parçaları, optik ve tıbbi cihazlardan oluşur. Ülkenin başlıca ithalat kalemleri arasındaysa; otomobiller, ham petrol, turbojetler, turboproplar ve diğer gaz türbinleri, telefon cihazları, karayolu taşıtları için aksam ve parçalar bulunur.

İyi bir futbol maçını canlı izlemek veya kültür-sanat turları için çok iyi bir seçim olan Birleşik Krallık’ta farklı mutfakları da denemek mümkün. İngiltere’de meşhur İngiliz kahvaltısı ile balık ve kızarmış patates yemeği öne çıkarken, İskoçya’da haggis (bir çeşit işkembe dolması), Galler’de yenilebilir bir deniz yosununun kaynatılmasıyla hazırlanan laverbread, İrlanda’daysa çoban yemeği ve Irish stew isimli güveç yemeği ilgi çekicidir. Hem Birleşik Krallık hem de İngiltere’nin başkenti Londra, ülkenin yıl boyunca en çok turist alan şehridir. Dört ülkeyi kapsayan Birleşik Krallık, her ülkede farklı seyahat deneyimleri sunar.

Dört ülkeyi kapsayan Birleşik Krallık, her ülkede farklı seyahat deneyimleri sunar.

   

Birleşik Krallık’ın Öne Çıkan Gezi Noktaları

1- İngiltere 

İngiltere’nin öne çıkan şehirleri Londra, Birmingham,Liverpool, Manchester, York, New Castle,Stratford-upon-Avon, Oxford’dur. Başkent Londra’da;Big Ben, Thames Nehri, British Museum, NationalGallery ve London Eye turistlerin ilgisini çeken uğrak noktalarıdır. Ülkenin oldukça geniş bir tren ve metro hattına sahip olması da gezi için avantaj sağlarken, Shakespeare’in doğduğu topraklarda tiyatro oyunları izleyebilmek de turistik açıdan caziptir.

2-İskoçya

Britanya Adası’nın kuzeybatısında bulunan ve Ada’nın en çok ziyaret edilen ülkelerinden olan İskoçya, Edinburg ve Glasgow şehirleri ile ilgi çeker. Kilt (İskoçya’ya özgü erkeklerin giydiği bir çeşit etek) ve gaydanın ülkesi İskoçya doğal güzellikleri ve tarihi dokusu ile etkileyici seyahat noktalarına sahiptir.

3-Galler

Güneybatıda yer alan Galler; doğusunda Cheshire,Shropshire, Herefordshire ve Gloucestershire kırsal bölgeleri, güneyde Bristol Kanalı, güneybatıda St. George Kanalı ve batı ve kuzeyde İrlanda Denizi’yle çevrilidir. Kendine özgü festivalleriyle bilinen Galler’in başkenti Cardiff, ülkeye seyahat etmek isteyenler için ilgi çekici bir şehirdir.

4-Kuzey İrlanda

Kuzey İrlanda, büyüleyici doğal güzelliklere sahiptir. Mimari yapısı, gelenekleri ve efsaneleriyle ünlü,Atlantik Okyanusu ve İrlanda Denizi manzaralarına sahip olan ülke, Dev'in Geçidi gibi doğal mirasları görmek isteyenler için hedef bir noktadır. Ayrıca ülkenin başkenti Belfast, meşhur Titanik gemisinin üretildiği yer olmasıyla da turistlerin ilgisini çeker.

İçeriği Katılım Finans 28. sayısında görüntüleyebilirsiniz. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@