Bı̇reyler, İşletmeler ve Kurumlar İçı̇n Eksı̇ksı̇z İslamı̇ Fı̇nansal Çözümler Paketı̇ Sunuyoruz

Dergi 16.01.2023, 15:04
Bı̇reyler, İşletmeler ve Kurumlar İçı̇n Eksı̇ksı̇z İslamı̇ Fı̇nansal Çözümler Paketı̇ Sunuyoruz

HSBC, Malezya'da İslami bankacılık alanında köklü bir varlığa sahiptir ve 1994 yılında İslami bankacılık hizmetlerini sunan ilk uluslararası sermayeli banka olmuştur.HSBC Bank Malaysia Berhad, 2007 yılında Malezya'da Bank Negara Malaysia (Malezya Merkez Bankası) tarafından İslami bankacılık iştiraki kurmak üzere lisans verilen ilk yerel yabancı banka olmuştur. HSBC Amanah Malaysia Berhad, 2008 yılında tam teşekküllü bir İslami banka olarak kurulmuştur. Bireyler, işletmeler ve kurumlar için eksiksiz Şer'i uyumlu finansal çözümler paketi sunmaktadır.

İslami finans için uluslararası bir geçit

Malezya, her kesimden müşteri tarafından benimsenen Şer'i uyumlu çözümleriyle İslami bankacılık ve finans alanında küresel bir liderdir. İslami varlıklar 2021 yılı sonu itibariyle Malezya'da sağlanan toplam kredi ve finansmanın %42,5'ini oluştururken, ülke aynı zamanda küresel olarak en büyük Sukuk ihraççısı konumundadır. Malezya şu anda İslami finans için uluslararası bir geçit olarak önerisini keskinleştirmekte, Değer Temelli Finansın politika temelli etkinleştiricilerini güçlendirmekte ve sosyal finansmanı yaygınlaştırmaktadır.

Bank Negara Malaysia, 2017 yılında HSBC Amanah'ın kurucu üyesi olduğu bir Uygulayıcılar Topluluğu aracılığıyla Değer Temelli Aracılık (VBI) kavramını tanıttı. VBI, Makasıd-ı Şeria (veya Dinin Gayeleri) doğrultusunda zararın önlenmesi ve faydanın elde edilmesine yönelik olarak geliştirilmiştir. Bu, İslami bankacılık ve finans paydaşlarının Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) ilkeleri doğrultusunda olumlu sonuçlara uyum sağlamasını sağlar.

Malezya'nın ilk sürdürülebilirlik bağlantılı sukuku

HSBC Amanah, sınır ötesi İslami bankacılık akışlarının yanı sıra orta ölçekli şirketler, Devlete Bağlı Şirketler (GLC'ler) ve halka açık kuruluşların yanı sıra tüketici finansmanı ve İslami varlık yönetimi gibi teklifler aracılığıyla bireyler de dahil olmak üzere İslami yakınlık müşterileri için aracılık eden lider bir Uluslararası İslamifinans kuruluşudur.

VBI ile uyumlu olarak, varlıklarımızın %51'inin İnsan, Gezegen ve Kâr'ın Üçlü Alt Çizgisi ilkelerine uygun hale getirilmesini hedefliyoruz. Amacımız, Şer'i uygunluk ile sürdürülebilir finansman yoluyla müşterilerimizin dönüşümünü desteklemektir. Malezya'da Üçlü Alt Çizgi çerçevesini ve İklimle Bağlantılı Finansal Beyan Görev Gücü (TCFD) raporunu uygulamaya koyan ilk bankayız.

Ayrıca, ülkenin borsası olan Bursa Malaysia ile yaptığımız Mutabakat Anlaşması aracılığıyla halka açık şirket- lere İslami ve sürdürülebilirlik danışmanlığı sağladık.

Son zamanlarda Malezya Hükümeti'nin 800 milyon ABD Doları tutarındaki Sürdürülebilirlik Sukuku da dahil olmak üzere İslami finans alanında birçok kilometre taşınaaracılık ettik; bu, bir devlet tarafından gerçekleştirilen dünyadaki ilk Sürdürülebilirlik Sukuku ve Malezya'nın ilk Sürdürülebilirlik Bağlantılı Sukukudur.

Üç yıl üst üste 2022 Asset Triple A İslami Finans Ödülleri'nde "Yılın İslami ESG (ÇSY) Bankası", 5 yıl üst üste "En İyi İslami Ticaret Finansmanı", Sürdürülebilir ihraçlardaki çabalarımız için "En İyi Sürdürülebilirlik Yapılandırma Danışmanı" ödüllerini kazanmanın yanı sıra Euromoney tarafından Malezya'da İslami Finans alanında "Yüksek İtibarlı" olarak tanınarak lider bir İslami banka olarak kabul edildik.

Helal tedarik zincirinde olası iş birlikleri

Malezya ve Türkiye, özellikle finansal kapsayıcılığı ve herkes için daha iyi bir dünyayı sağlamaya yönelik çözümler sunma konusunda İslami finansın karşılıklı faydayı artırabileceği birçok alana sahip. Malezya'nın İslami finans ekosisteminden yararlanarak Türkiye'nin ilk İslami dijital bankasını kurmak için bir MutabakatZaptı imzalanması gibi harika iş birlikleri gördük. Geçmişte İslami Katılım Bankaları, fon toplama faaliyetle- rini çeşitlendirmek için Malezya Bankası ve sermaye piyasalarına erişim sağlamıştır.

Malezya'nın İslami finans sektörünün ve olgun piyasalarının yerleşik platformları, düzenlemeleri ve standartları, Türkiye'nin altyapı ve kalkınma ihtiyaçlarınıkarşılamak için çözümler sağlayabilir. Khazanah Nasional'ın İstanbul'da bir bölge ofisi kurmasının yanı sıra IHH Healthcare aracılığıyla Acıbadem Sağlık Grubu veMalaysia Airports'un İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na sahip olması gibi stratejik yatırımlarla Malezyalı GLC'ler Türkiye'ye yatırım yapmıştır. Bu dagelecekteki doğrudan yabancı yatırım potansiyelini ve İslami finans ile desteklenen ikili yatırımların devamını pekiştirmektedir.

2015 yılından bu yana, Malezya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması ithalatçılar ve ihracatçılar için katalizör olmuş ve sürdürülebilir ticareti ileriye dönük kilit bir alan olarak görüyoruz. Kısa bir süre önce Malezya'da sürdürülebilir kakao tedariki için Şer'i olarak uygun bir ticaret finansmanı yapısı aracılığıyla ilk yeşil ticaretfinansmanını gerçekleştirdik ve her iki ülkedeki büyük Müslüman nüfusu göz önünde bulundurarak özellikle Helal tedarik zincirinde ikili ticareti geliştirmek için birçok alan görüyoruz.

Mr. Raja Amir Shah Bin Raja Azwa

HSBC Amanah Malaysia Berhad, CEO

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@