Enlerin Ülkesi Endonezya

Yüzlerce kültüre ev sahipliği yapan “Çoklukta Birlik”

Dergi 06.04.2022, 16:40 28.04.2022, 11:41
Enlerin Ülkesi Endonezya

Enlerin ülkesi olarak adlandırabileceğimiz Endonezya; dünyanın en büyük ada ülkesi, en kalabalık Müslüman nüfusa sahip ülke, dünyanın en uzun kıyı şeridine sahip ikinci ülkesi ve dünyanın en fazla nüfusa sahip dördüncü ülkesi olma özelliklerini taşıyor. Güneydoğu Asya ve Okyanusya’da bulunan 17 binin üzerinde adaya yayılan ülke, aynı zamanda dünyanın en kalabalık ikinci metropolü olan Cakarta’ya ev sahipliği yapıyor.

Resmî adı Endonezya Cumhuriyeti olan ülke, başkanlık sistemiyle yönetilmektedir. Ekvator çizgisinde 1.904.569 km2 yüzölçümüne sahip Endonezya, Tropikal iklimin hâkim olduğu bol yağışlı ve nemli bir ülkedir. Yaz aylarında ortalama 26oC sıcaklığın görüldüğü ülkede kış sıcaklığı en az 18oC civarında gözlemlenmektedir.

2020 tahminlerine göre 273,5 milyon kişinin yaşadığı Endonezya; ülke sloganı olan “Çoklukta Birlik”i yansıtır şekilde, topraklarında 300 kadar etnik yapıyı ve 250 kadar dili barındırmaktadır. Nüfusun çoğunluğunu oluşturan etnik kimlikler; yüzde 40 Java, yüzde 15 Sunda, yüzde 3,7 Malay, yüzde 3,6 Batak, yüzde 3 Madura, yüzde 2,9 Betavi, yüzde 2,7 Minangkabau, yüzde 2,7 Bugis’tir. Ülkenin dini yapısı ise yüzde 87 Müslümanlık, yüzde 10 Hristiyanlık, yüzde 3 diğer dinlerden oluşmaktadır.

Yemeklerinde pirincin yaygın olarak kullanıldığı Endonezya, yüzlerce kültürü bir arada bulunduran bir ülke olmasının yansımalarını mutfağında da hissettirir. Hindistan, Ortadoğu, Çin ve Avrupa’dan etkilerin görüldüğü ülkenin; nasi-goreng, gado-gado, sate ve soto adlı yemekleri ünlüdür. Baharat Adası ismiyle de bilinen Endonezya’daki Maluku adası, karanfil ve hint cevizi gibi baharatları dünyaya kazandırmıştır. İklim özellikleri sayesinde zengin bir meyve çeşitliliği bulunan ülkenin meyve suları da popülerdir. Java, Bali, Sumatra, Kalimatan, Sulawesi, Nusa Tenggara, Maluku ve Papua adında 8 büyük adadan oluşan Endonezya’da Bali ve başkent Cakarta öne çıkan şehirlerdir.

Endonezya’nın Öne Çıkan Gezi Noktaları

1- Borobudur

Dünyanın en büyük Budist tapınağı olma özelliğine sahip Borobudur, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Binlerce kabartma ve yüzlerce heykelin yer aldığı tapınak, turistlerin yoğun şekilde ziyaret ettiği bir noktadır.

2- Bali 

Dünyanın en ünlü tatil mekanlarından biri olan Bali; masmavi, berrak deniziyle biliniyor. Hindular ve Müslümanların bir arada yaşadığı özerk bir yapıya sahip olan Bali’de bir yandan denizin ve güzel sahillerin keyfinin çıkarırken diğer yandan ünlü tapınakları dolaşmak mümkün.

3- Yogyakarta

Yogyakarta, ülkenin Orta Java bölgesinde bulunur. Java kültüründen gelen batik, bale, tiyatro ve kukla gibi sanatsal faaliyetlerin ana merkezi olan Yogyakarta, bulundurduğu değerli yapılar ve kültürel zenginlikleriyle ülkeyi ziyaret edenlerin önemli uğrak noktalarından biridir.

4- Lombak Adası

Ünlü gezi noktaları bulunan Lombok, hayranlık uyandırdığı söylenen Rinjani Dağı’na ev sahipliği yapan bir adadır. Volkanik bir dağ olan Rinjani, turistler için merak uyandıran bir manzaraya sahip.

5- Flores Adası

Flores Adası, hem doğal hem de kültürel açıdan görülebilecek birçok yeri içinde barındırıyor. Özellikle Kelimutu volkan kalderasına ev sahipliği yapan ada önemli bir turizm merkezi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@