Girişimcilik Alanında Büyük Potansiyel

Dergi 05.04.2022, 14:37
Girişimcilik Alanında Büyük Potansiyel

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de internet altyapısının genişlemesi ve teknolojinin hızlı yükselişi, girişimcilik ekosisteminin daha da gelişmesini sağladı. Hizmet sektörünün internet mecrasına kayması, hız ve kişiselleştirme faktörlerinin bu sektör içinde önem kazanması, katma değer ögesinin fiyat etkeninin önüne geçmesi gibi birçok değişim, Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin dönüşmesine ve start-up denen girişimlerin çoğalmasına imkân sağladı.

Oldukça dinamik ve yeniliklere açık olan ülkemizin sahip olduğu genç nüfus oranıyla girişimcilik alanında büyük bir potansiyeli içinde barındırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Start-up Genome şirketinin Küresel Girişim Ekosistemi Raporu’na göre 2020 yılında Türkiye girişimcilik ekosistemi ilk 100 yükselen ekosistem arasında 16’ncı sırada bulunuyor. Sosyal ve ekonomik çevreyi büyük ölçüde etkileyen girişimcilik ekosisteminin devletimizin ortaya koyduğu politikalarla artık daha çok destekleniyor oluşu, gücünü teknolojiden ve dinamizmden alan, global ölçekte ses getirebilecek
nitelikteki milli girişimlerin daha da artmasını sağlayacaktır. Krizlere daha dirençli ve değer odaklı bir ekonominin oluşturulmasında önemli bir bileşen olan girişimcilik ekosistemleri, katılım bankacılığının temel çalışma prensipleriyle oldukça uyumlu bir amaç gütmektedir. Yerel ekosistemin gelişmesine yardım etme isteği sergileyen tüm girişimlerin ve girişimcilerin önünü açmak, bu kültürü beslemek, start- up ekosistemini ve ekonomisini geliştirmek artık öncelikli sorumluluklarımızdan biridir.

Katılım finans oyuncularının elbette son yıllarda özellikle finansal teknolojiler alanında fintek iş birliklerini çoğalttıklarını görmek bu anlamda mutluluk verici. Fintek girişimlerinin büyümelerini sağlamak için kuluçka merkezleri ve hızlandırıcı programlar gerçekleştirilmesi, üniversite iş birliklerinin ve finteklerin finansmanını sağlamak adına girişim fonlarının hayata geçirilmesi oldukça
önemli adımlar. Geldiğimiz noktada eğitimden mentorluğa, danışmanlıktan finansal yatırıma kadar birçok alanda girişimcilerimizin yanındayız. Girişimcilik ekosistemine sunacağımız desteğin emek-sermaye ortaklığının en önemli örneklerinden biri olduğu bilinciyle önümüzdeki dönemde de, bu yönde atacağımız adımları çoğaltacağımıza yürekten inanıyorum. Gerçekleştireceğimiz katkının sadece hayallerin gerçeğe dönüşmesine değil, ülkemizin sürdürülebilir bir finans sistemi yakalamasına da doğrudan katma değer sağlayacağını unutmamalıyız.

Osman Çelik

TKBB Yönetim Kurulu Başkanı

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@