Girişimcilik Ekosisteminde Katılım Finansın Rolü

Ülkemizi geleceğe taşıyacak girişimcilik ekosistemindeki varlığımızı daha da güçlendirmeliyiz.

Dergi 05.04.2022, 14:41 07.04.2022, 16:13
Girişimcilik Ekosisteminde Katılım Finansın Rolü

Bir kavram olarak hayatımıza ilk kez 2006 yılında giren girişimcilik ekosistemi, dijitalleşmenin hemen hemen her sektörde yaygınlaşması ve devasa bir ekonomi hâline gelmesiyle gündemimizde çok daha fazla yer bulmaya başladı.

“Girişimcilik ekosistemi” denince sayıları her geçen gün artan, ekonomideki etki alanları giderek genişleyen teknoloji tabanlı şirketlerle; bu şirketlerin üretkenliklerini ve sürdürülebilirliklerini desteklemek üzere sistemde yer alan aktörler (ya da bir diğer deyişle paydaşlar) evreni ve bu evreni çevreleyen faktörler (düzenlemeler, destekler, girişimcilik kültürü, vb.) aklımıza geliyor. Hiç kuşkusuz, sistemde rol oynayan en temel paydaşlardan biri de finansal kuruluşlar. Çünkü söz konusu teknoloji tabanlı girişimler de tüm diğer şirketlerde olduğu gibi kuruluş aşamasından itibaren faaliyetlerini sürdürmek, pazarda
yer edinmek ve büyüyebilmek için her aşamada finansal kaynaklara ihtiyaç duyuyorlar.

KİTLE FONLAMASI PLATFORMLARI YAYGINLAŞACAK

Katılım bankaları; teknoloji odaklı, ölçeklenebilir iş fikirlerine sahip girişimcilerin projelerini sürdürülebilir bir modelde ve hızlı bir şekilde ticari faaliyete dönüştürmelerini sağlamak için kuluçka ve Ar-Ge merkezleri ile yanlarında olmayı sürdürüyor. Bankalarımız inovatif uygulamalar geliştirerek; girişimcinin ihtiyacı olan tüm destekleri sunmakla birlikte potansiyellerinin de açığa çıkmasını sağlıyor. Önümüzdeki süreçte, katma değeri ve rekabet edebilirliği yüksek teknolojik ürün ve hizmetlere dayalı iş fikirlerine sahip girişim şirketlerinin ihtiyaç duyduğu finansal kaynakların toplanması amacıyla oluşturulan kitle fonlaması platformlarının da yaygınlaştığını göreceğiz. Faizsiz bankacılık ilke ve standartlarıyla da örtüşen kitle fonlaması platformları, Türkiye’de hayli yüksek bir potansiyele sahip. Ayrıca yeni nesil bankacılık uygulamalarımızın geliştirilmesinde dirsek teması hâlinde olduğumuz fintekler ile de iş birliklerinin önümüzdeki dönemde artması muhtemel.

Yapılan iş birlikleri sayesinde girişimcilerimizin ihtiyaç duydukları finansmana erişim fırsatlarının artması ve finansal ürün seçeneklerinin çoğalması yönünde mevduat bankacılığının yanı sıra katılım bankacılığı da giderek ekosistemin önemli bir aktörü hâline gelmeye başladı. Ancak, sektör olarak bu alanda hâlen alacak yolumuz olduğunu da söylemeliyim. Bu doğrultuda atacağımız adımlar, kuşkusuz katılım finansın toplam finans sistemi içinden
aldığı payı büyütme hedefimize de katkı sağlayacaktır. Girişimciliği destekleme ve ekosistemdeki etki alanımızı güçlendirme yönünde, sektör olarak üzerimize düşen sorumluluğu başarıyla yerine getireceğimize inanıyorum.

İsmail Vural

TKBB Genel Sekreter Vekili 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@