Katılım Bankaları Girişimcileri Destekliyor

Katılım bankacılığı sektörünün girişimcilik ekosistemine olan ilgisi son yıllarda daha da artmaktadır.

Dergi 06.04.2022, 15:22 14.04.2022, 10:51
Katılım Bankaları Girişimcileri Destekliyor

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin mevcut durumunu, gelecek perspektiflerini ve katılım finans sektörünün start-uplara ilişkin faaliyetlerini dergimiz için anlattı.

TÜRKIYE’NIN GIRIŞIMCILIK EKOSISTEMINI NASIL GÖRÜYORSUNUZ? GELECEĞE DAİR ÖNGÖRÜLERİNİZ NELER?

Girişimcilik ekosisteminde kriz ortamlarında yeni işlere başlamak, farklı iş modelleri ile fark oluşturmak adına oldukça ideal ortamlar olduğu vurgusu hep yapılır. Krizi fırsata çevirmek birçok girişimci için dikkate alınan bir cümle olmuştur. Ülkemizdeki girişimcilerde gerek global krizlerde gerekse dünya ekonomisinin olağan seyrinde gittiği durumlarda yeni girişimcilik modelleri ile kendi kulvarlarında fark oluşturmaya çalışıyorlar. 2021 yılında pandeminin zirve yaptığı dönemde tüm olumsuz koşullara rağmen start-up girişimlerinin toplam miktarı ülkemizde 1,5 milyar dolara yaklaştı. Bu ekosistemin hızla büyümesi ve bu alana ilginin artması oldukça umut verici. Dünyada NFT, Metaverse gibi yeni kavramlar ortaya çıktı ve şu anda çok büyük bir teknolojik dönüşümün etkisindeyiz. Bunu Nasdaq’ta en çok teknoloji hisselerinin değer kazanmasından ve büyük şirketlerin start-up yatırımlarından görebiliyoruz. 2022 yılının sonunda kazananlar, teknolojiyi işlerine ve kendi hayatlarına adapte edip, aynı şekilde yatırım perspektifinde de bu start-uplara yatırım yapanlar olacaktır.

TEKNOPARK İSTANBUL’UN START-UP PROJELERINI DESTEKLEME YÖNTEMLERINDEN BAHSEDER MISINIZ?

Kampüsümüz içerisinde önemli bir yer alan Cube Incubation ile Türkiye ve bölgenin en büyük girişimcilik merkezinde start-up projelerinin hayata geçmesini sağlıyoruz. Bu projeler arasında savunma sanayiinin yanı sıra tarım, tekstil, eğitim, biyoteknoloji, siber güvenlik ve yapay zekâ gibi kritik alanlar da bulunuyor. Kuluçka merkezimizde derin teknoloji alanında çalışan girişimcilere yönelik temiz odalardan montaj atölyesine, laboratuvar alanlarından modern ofis altyapılarına kadar pek çok fiziksel ve sosyal kuluçka hizmeti sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. Şu ana kadar yaklaşık450’den fazla girişimciye kuluçka hizmeti verdik. Türkiye’nin en kapsamlı kuluçka desteği veren tarafımızın yanında girişimcilerimize başarı odaklı, katma değere hızlı ulaştıran çağdaş ve bilimsel metotlara dayanan, gelişebilmesine yardımcı olan, aşamalarına ve dikeylerine göre hızlandırma programları yürütüyoruz. Şu ana kadar 850’den fazla girişimci hızlandırma programlarımızdan yararlandı. 2022 yılında biyoteknoloji alanında yeni inşa edilen yerlerimizi bu yıl açmayı planlıyoruz. Üçüncü etap yapılarımız tamamlandığında yaklaşık 10 bin Ar-Ge mühendisine ev sahipliği yapacağız. Yeni etaplarla birlikte girişimcilerimiz ve firmalarımızın yoğun talebi doğrultusunda montaj atölyesi kurulması çalışmalarımızı hızlandırdık. Hatta şu anda Amerika ve Kanada’dan başvurular alıyoruz. Çünkü temiz odalarahem akademisyenlerin hem de girişimcilerin ulaşması kolay değil. Biz start-uplara bu imkânı sağlayacağız. Ayrıca Teknopark İstanbul olarak ‘girişim sermayesi yatırım fonu’nu kurup derin teknoloji girişimlerimizi doğrudan destekleme imkânı elde edeceğiz. 105 milyon liralık başlangıç fonu ile özellikle derin teknoloji alanındaki start-uplara yatırım yapmak istiyoruz.

TÜRKIYE’DE SAVUNMA SANAYI VE DIJITALLEŞME ALANINDA YATIRIMLARIN ÖN PLANA ÇIKTIĞINI GÖRÜYORUZ. ÖZELLIKLE SAVUNMA SANAYI ALANINDA GIRIŞIMCI AKTIVITELERINE DAIR NELER SÖYLERSINIZ?

Türkiye’de savunma sanayi alanında son yıllarda önemli atılımlar gerçekleştirildi. Gerek özel sektör eliyle gerekse kamu desteği ile ciddi başarılar kazanıldı. Gerçekleştirilen atılımlarla ortaya çıkan ürünlerin özellikle kamuoyunun dikkatini çektiğini ve takip edilen konular arasında yer aldığını söyleyebiliriz. Türkiye’de teknoloji üretimi ve bu üretim içerisinde yer alan unsurların desteklenmesi ile güçlenen ve potansiyelini ortaya koymak isteyen bir sektör var. Teknoloji üretiminin önemi sadece savunma sanayi alanında ihtiyaçlara yönelik olarak üretim yapmakta değil; aynı zamanda ekonomi, ulusal bilim ve teknoloji altyapısı gibi alanlarda da büyük özgül ağırlığa sahip. Birçok farklı platform artık milli ve yerli imkanlarla üretilebiliyor. Bu ürünlerin birçoğu da girişimcilerin ortaya koydukları fikirlerden yola çıkılarak hayata geçirilmiş projeler. Bu noktada daha fazla yerli proje üretimi ve milli ekonomiye katkı için bu girişimcilerin desteklenmesi gerekiyor. Bizler de Teknopark İstanbul olarak bu noktada üzerime düşeni yapıyoruz.

Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, TEI ve BMC ile girişimcilik faaliyetleri özelinde Stratejik Çözüm Ortaklığı iş birliği protokolünü hayata geçirdik. Bu protokol kapsamında Stratejik Çözüm Ortağı’nın ihtiyaç duyabileceği girişim özelliklerinin belirlenmesi, başvuran girişimlerin değerlendirilip Stratejik Çözüm Ortağı’yla eşleştirmesinin yapılması, altyapı imkanlarından yararlandırılması, ofis desteği sağlanması, mentorluk hizmeti verilmesi, ürün ve hizmetlerinin satış ve pazarlanması gibi süreçlere destek olacağız. Program süresinde performans ölçüm ve takibi çerçevesinde Stratejik Çözüm Ortağı için stratejik önem taşıyan teknolojilerde ve sektörlerde tematik çağrı yaparak, ortak çağrı bazlı girişimcilik programları düzenleyeceğiz.

GIRIŞIMCILIK EKOSISTEMININ FINANSMANINDA KATILIM BANKACILIĞI SEKTÖRÜNÜN POTANSIYELINI DEĞERLENDIRIR MISINIZ? TEKNOPARK İSTANBUL VE KATILIM BANKALARI ARASINDA NE GIBI IŞ BIRLIĞI ALANLARI MEVCUT?

Günümüzde ekonominin gelişimini sürdürmesini sağlayacak olan önemli unsurların başında girişimciliğin geldiği gözükmektedir. Bu kapsamda katılım bankacılığı sektörünün girişimcilik ekosistemine olan ilgisi son yıllarda daha da artmaktadır. Katılım bankaları, kendi içlerinde oluşturdukları birimler ile mentorluktan hızlandırma programlarına kadar farklı alanlarda girişimcilik ekosistemine destekler sunmaktadır.

Kampüsümüzde Albaraka Türk ve Kuveyt Türk’ün yanı sıra Türkiye ve yurt dışında çok sayıda bankanın ve finans kuruluşunun teknolojik altyapısını sağlayan AlbarakaTech Global ve Architecht firmalarına ev sahipliği yapıyoruz. Bu firmalar ile girişimcilerimiz için iş birliği alanları oluşturuyoruz. En son Architecht ile PowerFactor isimli ürün özelinde iş birliği protokolü imzaladık. Gerçekleştirilen protokol kapsamında PowerFactor ürününün Cube Incubation girişimlerimiz tarafından ücretsiz kullanımı sağlanacak. Ayrıca, Eat With Startups etkinliklerimiz ile AlbarakaTech Global ve Architecht firmaları ile girişimcilerimizi iş birliği görüşmeleri için ile bir araya getirdik.

Bilal Topçu

Teknopark İstanbul Genel Müdürü

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@