Katılım Bankaları İhracatçıyı Destekliyor

Katılım bankaları olarak son yıllarda ihracatçıyı da normal iç piyasadaki müşterilerimiz gibi finanse eder duruma geldik.

Dergi 20.09.2021, 22:03 24.09.2021, 16:43
Katılım Bankaları İhracatçıyı Destekliyor

Dış ticaretteki mal ve hizmet ihracatı faaliyeti, ülkenin dövizli işlemlerinin dengeli bir şekilde sürdürülmesi gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Bu anlamda karşımızda duran en önemli kavram, bir ülkenin dış ticarete ilişkin bilançosu olarak adlandırabileceğimiz ödemeler dengesidir. Burada ithalat/ihracat yani dış ticaret dengesi gözetilerek, dış ödemeler dengesinin sağlanması bir ülke için çok önemli bir gerekliliktir. Gelişen ekonomilerde, kalkınmayı finanse edebilmek için dışarıdan borçlanma yerine ihracatı artırarak ithalatın önüne geçirme politikaları güdülmüştür. Kalkınmasını dış ticaret fazlası vererek gerçekleştiren ülkelere Çin, Güney Kore, Japonya ve Almanya gibi örnekler gösterebiliriz. Türkiye de özellikle son yıllarda sanayileşme, yeni teknoloji üretme, teknoloji ağırlıklı ve katma değerli ürün üretme gibi alanlarda çalışma yürüterek ihracat yapmaya yöneldi. Bu anlamda ülkemizde bir başarı sağlandığını görmekteyiz. Son yıllarda döviz fiyatının fazla baskılanmaması dolayısıyla dış talep ülkemizde üretilen malların satışında avantajlı konuma sahip oluyor. Türkiye bunu sürdürüp cari fazla mekanizmasını tesis edebilirse önümüzdeki süreçte büyüme seviyelerini makul düzeyde götürebilir. 2021 yılı rakamlarına baktığımızda, dış ticarette ciddi bir iyileşme olduğunu ve ihracattaki performansımızın iyi gittiğini söyleyebiliriz. Yılın sonunda bu durumun çok daha iyi noktalara geleceği de bekleniyor. Bu noktada Türkiye için cari açık vermeden büyüme sürecini yakalamak önemli bir çıkış yolu. Cari açık vermeden, yüzde 5-6 seviyelerinde yakalanan sürdürülebilir bir büyüme gerekiyor. En az üç yıl cari fazla verilebilirse bunu sürekli kılmak mümkün. Bu bağlamda imalat sanayinin döviz kazandırıcı bir zeminde geliştirilmesi için sektöre öncelik vererek ihracatı teşvik etmek gerekiyor. Dış ticarette bankalar aracılığıyla ihracata teşvik söz konusu. Özellikle T.C. Merkez Bankası’nın (TCMB) reeskont kredileri aracılığıyla çok düşük maliyetlerle ülkeye döviz kazandıran ihracatçılara finansman sağlanıyor.

Ağustos ayı itibarıyla 140 milyar dolar olan ihracatta, sene sonunda 210 milyar dolarlık bir hedef bulunuyor

Bu konuda hem T.C. Ticaret Bakanlığı hem devletin ekonomiyle bağlantılı diğer kurumlarının gayret içinde olduklarını görüyoruz. Katılım bankaları olarak son yıllarda ihracatçıyı da normal iç piyasadaki müşterilerimizb gibi finanse eder duruma geldik.bÖnceki yıllarda Türk Eximbank ile ilişkilerimizbdaha dar bir zemindeyken, özelliklebson iki yılda ilişkilerimizi geliştirdik ve bir çalışma grubu oluşturduk. Türk Eximbank aracılığı ile ihracatçı müşterilerimize sağlayacağımız hizmetlerin neler olacağı konusunda mutabakat sağladık. Katılım finans kurumları olarak ülkemizin ihracatının gelişmesi konusunda elimizden geleni yapıyoruz.

TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz

İçeriği Katılım Finans 27. sayısında görüntüleyebilirsiniz.  

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@