Katılım Bankalarında Dijital Dönüşüm

Dergi 31.01.2022, 12:57 04.02.2022, 13:05
Katılım Bankalarında Dijital Dönüşüm

Dünya genelinde dijitalleşme çalışmaları her sektörde olduğu gibi bankacılık ve finans sektöründe de gerek müşteri beklentileri gerek ihtiyaçlar doğrultusunda son iki yıl içerisinde, pandemi ile de birlikte daha fazla hız kazandı. Dünya geleneksel kanallar ile yapılabilecek pek çok işin dijitalleşebildiğini, dijitalleştikçe verimliliğin artabileceğini deneyimlemiş oldu. İhtiyaçlar ile yeni nesil teknolojilerin bir araya getirildiği pek çok yenilikçi ürün ve hizmetin start aldığını gördüğümüz sektörlerin içerisinde elbette bankacılık sektörü de yerini aldı.

"2022 yılında Türkiye’de dijital bankaların hayata geçmesini ve sektörün pazar payının büyümesini bekliyoruz"

Türkiye’deki katılım bankalarımız bu dönüşüm içerisinde yer almakta olup dijitalleşme ile ilgili yatırımlarını hızlandırmış durumdadır. Tüm katılım bankalarımızın uzaktan müşteri ediniminde hızlıca yer alması, başarı
oranlarının sektör oranlarının üzerinde olması, yenilikçi ve inovatif çokça ürün ve hizmete yatırım yapmaları, bankacılık sektörü içerisindeki pazar paylarını büyütürken dijital kanallarını en aktif araç olarak gördüklerinin göstergelerindendir.

TKBB olarak Ernst&Young ile beraber, daha önce Strateji Belgemizde belirlediğimiz dijitalleşme hedefimize katkı sağlayacak, bankalarımızın dijitalleşme çalışmalarında istifade edebilecekleri kapsamlı bir Dijital Araştırma Raporu hazırladık. Dünya genelinde detaylı analizlerin, görüşmelerin yapıldığı rapor ile ihtiyaç duyulan, alınması beklenen aksiyonlar ile beraber dijital inisiyatifleri sunduk. Önümüzdeki süreçte TKBB olarak bu alandaki çalışmaları gözlemlemeye devam etmekle birlikte özellikle finteklerle ilgili ekosistemin canlandırılmasına yönelik çalışmalarımıza hız kazandırmayı planlıyoruz. Fintekler ile iş birliklerinin artması, daha verimli iş modellerinin kurgulanması, müşteri ihtiyaçlarına yönelik dinamik, kişiselleştirilmiş, daha teknolojik ürün ve hizmetlerin sunulması, kuşkusuz katılım finans ekosisteminin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Sektör pazar payının büyümesine doğrudan katkı sağlayacak diğer bir önemli husus ise dijital bir katılım bankası kurulması olacaktır. 2022 yılında Türkiye’de hem konvansiyonel hem de katılım bankacılığı sektöründe dijital bankaların da hayata geçmesini ve sektörün pazar payının büyümesini bekliyoruz. Sektöre dâhil olacak dijital bankaların temel stratejileri dünya genelindeki örneklerde olduğu gibi, hızlı ve verimli hizmet anlayışı ile rekabetçi bir şekilde yeni müşteri kazanımına odaklanıp, sektördeki pazar payı içerisinde yer edinebilmek olacaktır. Hızlı, basit, kaliteli ve şeffaf süreçlerle sunulacak ürün ve hizmetler ile müşteri algıları ve tercihlerinin değişeceği aşikârdır. Beklenen gelişmeler içerisinde, katılım bankacılığının daha geniş alana yayılabilmesi ve sektördeki büyümesinin özellikle bireysel ve KOBİ müşteri segmenti için hız kazanabilmesi adına, pazardaki oyuncu sayısının artması faydalı olacaktır.

TKBB Genel Sekreter Vekili - İsmail Vural

İçeriği Katılım Finans 29. sayısında görüntüleyebilirsiniz. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@