Katılım Finans Sektöründe İstihdam

Çalışana yapılan her yatırımın, katılım bankacılığı sektörünün gelişmesine katkı gösterdiğinin bilincindeyiz.

Dergi 15.06.2022, 14:00
Katılım Finans Sektöründe İstihdam

Bankacılık sektörü, faaliyetlerinin sürdürülebilirliği büyük ölçüde insan gücüne bağlı olan bir endüstridir. Öte yandan sektörümüz aynı zamanda, çok önemli miktardaki mali varlıkların reel sektöre oranla çok daha düşük sayıda çalışanla işletilebildiği, özü itibariyle emek tasarrufuna dayanan ve yeniliklere son derece açık olan, teknoloji yoğunluklu dijitalleşmeye açıkbir alandır. İnsan kaynağının en önemli hazinemiz olduğunun bilinciyle; zorlu pandemi sürecinden geçerken dahi katılım bankaları olarak mevcut istihdamımızı azaltmaya gitmedik; her koşulda çalışanlarımızın yanında yer aldık. Hatta, yeni işe alımlarla istihdam artışına da katkıda bulunduk. Bu sayede, katılım bankalarının personel sayısı 2021 yılında 17 bini aştı. 2020 yılına göre istihdam artışı yüzde 2 mertebesinde seyretti. 6 katılım bankamızın sektörden aldığı istihdam payı ise yüzde 8,5’e yükseldi. Nitelikli çalışan istihdamının yüksek olduğu katılım bankalarında, eğitimi lisans düzeyinde olanların sayısı hali hazırda 12 bin 748. Sektörümüzde çalışanların eğitim düzeyleri ve mesleki nitelikleri büyük önem arz ediyor. Öyle ki, insan kıymeti olarak adlandırmayı tercih ettiğimiz iş gücümüzün niteliği, bankalarımızın faaliyet sonuçlarını da önemli ölçüde etkileyebilmekte. İş gücü yeteneklerinin ve birikimlerinin düzeyiyle, bankaların finansal performansları arasında güçlü bir ilişkinin söz konusu olduğunu söylemek mümkün.

UZAKTAN ÇALIŞMANIN VERİMİ YÜKSEK

Pandemi dolayısıyla değişen müşteri ihtiyaç ve beklentileriyle birlikte bankaların iş yapış modellerinde de değişiklikler meydana geldi. Bu dönemde, bankacılık sektöründeki lider kuruluşların çoğu uzaktan çalışmanın beklenmedik bir şekilde daha etkili olduğunu tespit etti. Bankaların bazı birimlerinde kademeli işe dönüş politikaları izlenmiş olsa dahi görünen o ki, çalışanların büyük bölümü kalıcı olarak uzaktan çalışmaya devam edebilecekler. Bu doğrultuda katılım bankaları da hibrit ve uzaktan çalışmayı; çalışma modellerine ekleyerek, çağın şartlarına ayak uydurdu. Geçen yıl çalışanlarımızın yüzde 31’i hibrit modelle, yaklaşık yüzde 68’i de ofisten veya şubeden çalışma modeli ile mesailerini gerçekleştirdi.

ÇALIŞANA YATIRIM SEKTÖRÜ GELİŞTİRİR

Öte yandan; katılım bankacılığı konusunda uzmanlaşmış personel sayısının artırılması ve yetkinliklerinin geliştirilmesi hedefiyle Birlik olarak pek çok eğitim programı da düzenliyoruz. Çalışana yapılan her yatırımın, katılım bankacılığı sektörünün gelişmesine katkı gösterdiğinin bilincindeyiz. Bu bilinçle; katılım bankaları olarak 2002- 2020 yılları arasında bin 100 eğitim programı düzenledik ve bunlara 21 binin üzerinde çalışanımız katılım sağladı. Derinlikli, kaliteli sertifika ve eğitim programlarımız sayesinde, çalışanlarımızın bilgi altyapısının güçlendirilmesi, uzmanlaşmanın teşvik edilmesi yönünde çok önemli aşamalar kaydettiğimizi memnuniyetle söyleyebilirim.

İsmail Vural

TKBB Genel Sekreter Vekili

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@