Katılım Genç Gelişim Programı

T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ve IFCap Building çözüm ortaklığında hazırlanmış bir eğitim programı

Dergi 15.06.2022, 14:04
Katılım Genç Gelişim Programı

Katılım Genç Gelişim (KGG) programı, İstanbul Finans Merkezi projesinin iki sacayağından bir tanesi olan katılım finans alanında insan kaynağı potansiyelini geliştirmek, bu alanda farkındalık ve finansal okuryazarlığı artırmak amacıyla T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ve IFCap Building çözüm ortaklığında hazırlanmış bir eğitim programıdır.

Katılım finans sistemi son yıllarda hızla büyümekle birlikte katılım finansın toplam finansal sistem içindeki payının hâlâ potansiyelinin çok altında olduğu gözlemleniyor. Yakın zamanda yayımlanması planlanan Katılım Finans Strateji Belgesi’nde de detaylıca üzerinde durulan, katılım finansa yönelik olumlu algı, farkındalık ve finansal okur-yazarlığın artırılması ve katılım finans alanında insan kaynağının geliştirilmesi, katılım finansın nitel ve nicel olarak gelişmesinde çok önemli iki stratejik adımdır. KGG Programı da temel olarak, katılım finansa yönelik farkındalığı ve finansal okuryazarlığı artırmak üzere hayata geçirilen bir projedir. Öte yandan, söz konusu programın katılım finans alanında insan kaynağının gelişmesine yönelik de olumlu katkılarının olacağına inanılıyor.

Gençlere yönelik katılım finans algısı, farkındalığı ve finansal okuryazarlığını artırırken insan kaynağı potansiyelini de geliştirmek amaçlarını taşıyan KGG Programı, alanında bugüne kadar yapılan en kapsamlı ve geniş katılımlı programdır. 2025 yılına kadar yılda en az iki kez düzenlenmesi planlanan KGG programı ile 2025 yılı sonunda toplamda 10 bin gence bu eğitimlerin verilmesi planlanıyor.

KGG Programına; 28 yaşından küçük, üniversitelerin lisans son sınıf, yüksek lisans/doktora öğrencisi veya üniversite mezunu, finans alanında kariyer hedefleyen, katılım finansa ilgi duyan, kişisel gelişimine önem veren tüm genç yetenekler başvurabiliyor. Ayrıca bir kurum ya da kuruluşta çalışıyor olmak programa başvurmak için bir engel teşkil etmiyor.

İki aşamalı bir eğitim sürecinden oluşan programın ilk aşamasında, programa başvuran adaylar arasından genel yetenek sınavında ilk 1.000’e girmeye hak kazanan katılımcılara, alanında uzman sektör profesyonelleri ve akademisyenler tarafından Katılım Finans Temel Eğitimi veriliyor. İkinci aşamada ise birinci aşama eğitim sürecinde yapılan ara sınavlar, eğitim sonu genel değerlendirme sınavı ve İngilizce dil sınavı sonucunda ilk 100’e girmeye hak kazanan katılımcılara alanında uzman uluslararası eğitmenler tarafından Sertifikalı İslami Finans Yetenek Eğitimi (The Certified Islamic Finance Talent Training) veriliyor. Eğitimi başarıyla tamamlayan öğrenciler, eğitim aşamalarına bağlı olarak Türkçe ve İngilizce sertifika almaya hak kazanıyor.

Birinci aşama eğitimi, geçmiş, bugün ve gelecek temalı üç ana bölümden oluşuyor. Bu kapsamda katılımcılara, temel İslam hukuku bilgilerinden yeşil finans ve finansal teknolojilere kadar çok geniş bir perspektifte eğitim alma imkânı sunuluyor. Sektör uzmanları ve akademisyenler tarafından eğitim programında yer alan 16 ders ile katılımcılara 32 saatlik bir eğitim ve 8 saatlik sektör profesyonelleri tecrübe paylaşım semineri veriliyor. Eğitim dili İngilizce olan ikinci aşamada ise katılımcılara, uluslararası tanınırlığı olan eğitmenler tarafından birinci aşamaya göre daha ileri seviyede 32 saatlik bir eğitim imkânı sunuluyor. Dolayısıyla, ikinci aşama eğitimi, uluslararası standartlarda ve finansal okuryazarlığın bir adım ilerisinde bir eğitim programı olarak tasarlanıyor.

KGG Programı katılımcılarına, uluslararası perspektife ve yerel dinamiklere uygun katılım finans temel eğitim fırsatı sunuyor. Eğitimler ile finans sektörünün bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmesinin temeli atılmış oluyor. Eğitim aşamalarının yanı sıra program içerisinde kabul alan tüm katılımcılara yönelik bir proje ödül yarışması da bulunuyor.

Katılımcıların katılım finansla ilişkili olarak hazırlamış oldukları proje önerileri sektör uzmanları ve akademisyenlerden oluşan proje değerlendirme komitesi tarafından değerlendirilerek ilk 3’e giren projelere para ödülü veriliyor. 2021 yılında gerçekleşen proje ödül yarışmasında toplam 30 bin TL para ödülü verilirken, 2022 yılında gerçekleşecek proje ödülünün toplam değeri ise 43 bin TL olarak belirlendi. Bu kapsamda, ilki 2021 yılında gerçekleştirilen KGG Programının ilk aşamasında 414 katılımcı, ikinci aşamasında ise 94 katılımcı sertifika almaya hak kazandı.

İlk program Gaziantep Üniversitesi’nde düzenlenen ödül töreni ile tamamlandı. 2021 yılı içerisinde gerçekleştirilen KGG Programına olan yoğun talep ve 2025 yıl sonuna kadar toplam 10 bin genç yeteneğe ulaşma hedefiyle, programın ikincisi bu yıl 14 Mayıs-3 Temmuz 2022 tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Her programın farklı bir üniversitede gerçekleştirilen ödül töreni ile sonlandırılması planlanıyor. KGG Programının, katılım finans alanında insan kaynağının da gelişmesine katkı sunması kapsamında, katılım finans kuruluşları ile istişare toplantıları gerçekleştirildi ve çalışma grubu oluşturuldu.

Bu kapsamda çeşitli katılım finans kuruluşları tarafından da KGG eğitimlerine ilişkin eğitmen desteği verildi.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Katılım Genç Gelişim

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@