Türkiye'nin ve Dünyanın İlk Sürdürülebilir Sermaye Benzeri Sukuk İhracı

Sürdürülebilir Sukuk ihracı Kuveyt Türk’ün hem yeşil hem de sosyal fonlamalara olan desteğini ortaya koyuyor.

Dergi 24.11.2021, 10:51 01.12.2021, 17:47
Türkiye'nin ve Dünyanın İlk Sürdürülebilir Sermaye Benzeri Sukuk İhracı

Son yıllarda önemi küresel düzeyde daha iyi kavranan sürdürülebilirlik, birçok sektörde olduğu gibi finans dünyasının gündeminde de ön sıralarda yer alıyor. Sürdürülebilirlik kavramı yakın zamana kadar enerji alanıyla sınırlıydı ve yenilenebilir enerjiyi ifade etmek için kullanılıyordu. Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının da etkisiyle ekonomik büyümeden toplumsal refaha, tarım ve turizmden çalışma koşullarına kadar hemen hemenher alanda sürdürülebilirlik yoğun şekilde konuşuluyor.Kuveyt Türk olarak biz de faaliyetlerimizden kaynaklı çevresel etkiyi en az düzeyde tutmayı, sürdürülebilirlik yaklaşımımızın ana bileşenleri arasında görüyoruz. Bu kapsamda, çevresel ve sosyal kredi değerlendirme sisteminden yeşil ürün ve hizmetlere, atık yönetiminden  tasarruf planlamalarına, entegre kurumsal sosyal sorumluluk projelerinden yönetişim önceliklerine birçok farklı alanda çalışmalar yürütüyor, çevresel ve sosyal kurumlarla iş birliği içerisinde bu alanda önemli adımlar atıyoruz.Yenilenebilir enerji alanında sürdürülebilir projelere finansman desteğimizi de giderek artırıyoruz. Dijital teknolojilerin gücünden istifade ederek sadece kâğıt tasarrufunda önemli ilerlemeler kaydetmekle kalmıyor, bu sayede hem kuruluşumuzun hem de müşterilerimizin işlerinin sürdürülebilirliğini de her şart altında güvencealtına almış oluyoruz. Sürdürülebilirliği, topluma değer katan ve bu topraklarda kazandığını bu topraklar için faydaya dönüşten bir yaklaşımla ele alıyoruz. Bu bağlamda, sürdürülebilirlik vizyonuyla başta sukuk olmak üzere finansal ürün ve hizmetlerin çeşitlendirilmesini, ülkemizdeki sürdürülebilir finans ekosisteminin gelişimi için önemli buluyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimizle, insanlığın çevresel ve sosyal değerlere ilişkin problemlerine ve bu değerlerin tasarrufuna ilişkin daha insanca bir yaklaşım gerekliliğini ortaya koyan ortak sesine Kuveyt Türk olarak iştirak ediyoruz.

Türkiye’nin öncü katılım finans kuruluşu olarak, yıllardır ülkemize birçok yeniliği kazandırırken sürdürülebilirlik alanında da birçok ilke imza atıyoruz. Bu kapsamda 2010 yılında Türkiye’nin ve Kıta Avrupası’nın ilk sukuk işlemini yaparak Türkiye’yi faizsiz sermaye piyasalarıyla tanıştırmıştık. Yakın zamanda ise sukuk alanında yine bir ilke imza attık. Bu sefer Türkiye’de ve dünyada ilk kez “Sürdürülebilir Tier 2 Sermaye Benzeri Sukuk İhracı” gerçekleştirdik. Bank ABC, Citibank, Dubai Islamic Bank, Emirates NBD Capital, KFH Capital ve HSBC’nin ortak koordinatör olarak yetkilendirildiği işlemlerde 350 milyon dolar tutarında 10 yıl vadeli ve 5. yılın sonunda erken itfa opsiyonu olan sürdürülebilir sukuk ihracımıza Kıta Avrupası, Birleşik Krallık, Amerika, Asya ve Körfez dâhil çok geniş bir coğrafi dağılımıyla 150’nin üzerinde yatırımcı kuruluştan 4,3 milyar doların üzerinde talep geldi.

Yatırımcıların yoğun ilgisi sayesinde talep miktarı, sukuk ihracının 12 katını aşarak yüzde 6,125 ile Kuveyt Türk’e 2017 yılından beri Türkiye’den ihraç edilen en iyi Tier 2 fiyatlamasını getirdi. Geniş bir katılımcı kitlesine ulaşan ihraçta yatırımcı çeşitliliği sağlanarak 100’e yakın yatırımcıya dağıtım gerçekleştirildi. Dağıtımın yüzde 20’si tamamen yeşil/sosyal içerikli fon yatırımcılarına yapıldı. Söz konusu ihraç, Türkiye’nin ve dünyanın ilk sürdürülebilir Tier 2 sukuk ihracı, 2017 yılından beri Türkiye’den ihraç edilen en düşük fiyatlı Tier 2, Kuveyt Türk’ün ve Türkiye’deki bir finansal kuruluşun şimdiye kadar topladığı en yüksek talep tutarlı işlem ve Türkiye’deki finansal kuruluşlar arasında ikinci en yüksek talep kat sayısına sahip ihraç olmasıyla da birçok ilki kendi içinde barındırıyor. Bu ihracı Kuveyt Türk’ün ve piyasanın diğer sukuk ihraçlarından ayıran temel nokta ise ESG (Environmental-Social-Governance) yani Çevresel-Sosyal-Yönetişim yapısında olmasıdır.Sukuk (kira sertifikaları) dan elde edilen kaynak, sukuk vadesi boyunca katılım finans prensiplerinin yanı sıra Kuveyt Türk’ün Sürdürülebilir Finans Kapsam Dokümanı ve global çevresel danışmanlık firmasından aldığı ikinci taraf görüşüne uyumlu olarak seçilerek Kuveyt Türk’ün yeşil ve sosyal projelerine aktarılacaktır. Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG)’nin 8 tanesine de uyumlu olan bu projelerin etki raporlamaları da yine bağımsız denetim firması tarafından yapılacak ve şeffaf bir şekilde bankamızın internet sitesinde yer alacaktır.

Sürdürülebilirlik temalı kaynak çeşitliliğimizi ve fonlamalarımızı artırmaya devam edeceğiz.

ESG yapıdaki sürdürülebilir sukuk ihracımız, güçlü bir KOBİ portföyü bulunan ve aynı zamanda yenilenebilir enerji fonlamalarında sektör öncülerinden olan Kuveyt Türk’ün hem yeşil hem de sosyal fonlamalara olan desteğini ortaya koyuyor. Ayrıca, sermaye benzeri formatında ihraç edilen sukuk işlemiyle halihazırda güçlü olan konsolide sermaye yeterliliği rasyomuz 389 baz puan artmıştır. Sağlam ve yeni bir adım attığımız bu alanda, sürdürülebilirlik temalı kaynak çeşitliliğimizi ve fonlamalarımızı artırmaya devam edeceğiz.

                                                                   

Kuveyt Türk Hazine ve Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı-  Dr. R. Ahmet Albayrak

İçeriği Katılım Finans 28. sayısında görüntüleyebilirsiniz. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@