TKBB Çok Önemli Bir Misyona Sahip

TKBB kaynaştırıcı, birleştirici bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Kapak Konusu 24.11.2021, 11:17 01.12.2021, 17:36
TKBB Çok Önemli Bir Misyona Sahip

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Başkanı İkram Göktaş, TKBB’nin 20’inci yılı ve katılım bankacılığının Türkiye’deki gelişimiyle ilgili Katılım Finans dergisine röportaj vererek kurumun vizyonu ve katılım finans sektörüne dair öngörülerini aktardı.

TKBB’nin 20.Yılına Dair Perspektifiniz Nedir?

20. yıl perspektifimizi, hedef müşterilerimizle olan iletişimimizi güçlendirmek, katılım finans sisteminin operasyonel süreçlerini ve işleyişini müşterilerimize etraflıca aktarmak, paydaşlarımızla olan iş birliği mekanizmalarını  geliştirmek, ürün çeşitliliğini sağlamak ve sektör çalışanlarının bilinç düzeyini, farkındalığını artırmak olarak belirledik. Kurumlarımızın hepsi ayrı ayrı çalışmalar yürütüyor. Katılım bankaları olarak ciddi bir insan kaynağına ihtiyacımız var. Bu kapsamda üniversitelerde yüksek lisans ve doktora seviyesinde programlar mevcut. Son zamanda öncelikle özel üniversitelerde bölümler açıldı. Bunlar sektörümüz açısından olumlu gelişmeler. Daha önce üniversitelerden gelen insan kaynağı için alanımıza ilişkin spesifik konularda çok ciddi eğitimler vermek zorunda kalıyorduk. Bu da sektöre hem maliyet hem de zaman kaybı olarak yansıyordu. Şimdi yeni mezun istihdamıyla birlikte eğitim anlamında mesafe kat edilmiş olacak.

Ortaklık anlayışını daha da arttırıp teknolojiyi de işin içine katarak perspektifimizi hızlıca hayata geçirmemiz gerekiyor.

Operasyonel süreçlerin iyileştirilmesi kapsamında teknoloji ön plana çıkıyor. Şu anda bütün üyelerimizin teknolojiyi oldukça iyi kullandığını ve bu sayede müşteri deviniminin hızlıca arttığını görüyoruz. Sektörümüz, 2021 Haziran sonu itibarıyla 2020 yıl sonuna göre kullandırılan fonlarda yüzde 16,6’lık büyüme gösterdi ve piyasalara 280,003 milyon TL destek verdi. Aktif büyüklük de 15,4’lük yükselişle 504,309 milyon TL’ye ulaştı. Bu da toplam aktiflerde bankacılık sektöründe yüze 7,5 paya ulaşıldığını gösteriyor. Oluşturduğumuz farkındalığın sonuçlarını almaya başladığımızı söyleyebiliriz.

Teknolojiyi çok farklı şekillerde kullanıyoruz. Özellikle dijital bankacılık alanında bütün kurumların ciddi yatırımları var. Teknoloji üzerine girişim sermayesi yatırım fonları da hayata geçirildi. Bu noktada İslami fintek raporlarını baz alıyoruz. Raporlara baktığımızda dijital cüzdan, yapay zekâ, robo-danışmanlık, blok zinciri, kitlesel fonlama, açık bankacılık, varlık yönetimi, fon toplama gibi alternatif finansman yöntemlerine ciddi manada yer verildiğini görüyoruz. Bunların ülkemizde geliştiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bakış açısını değiştirme yönünde gayretlerimiz devam ediyor. Sektörün önemli bir ağırlığını oluşturan murabaha yönteminin artık diğer yöntemler ve ürünlerle desteklenmesi büyümeyi beraberinde getirecek bir unsur olacak. Girişim sermayesi yatırım fonları üzerinden diğer ortaklık yöntemleri işe sektörde ciddi bir kıpırtı olduğunu söyleyebiliriz fakat bu yeterli değil. Bu ortaklık anlayışını daha da arttırıp teknolojiyi de işin içine katarak perspektifimizi hızlıca hayata geçirmemiz gerekiyor.

Kurumun Geçmişi ve Geleceğine Baktığınızda TKBB Başkanı Olarak Nasıl Bir Yolculuk Görüyorsunuz?

Sektörümüz, Türkiye’de yaklaşık 37 yıllık bir geçmişe dayanıyor. 2001’de Özel Finans Kurumları Birliği olarak kurulan, 2005’te özel finans kurumlarının katılım bankalarına dönüşmesiyle ismi de değişen Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) 20. Yılını kutluyoruz. Birliğin kurulmasıyla birlikte çatı kuruluş olarak bir farkındalık oluştuğunu söyleyebiliriz. TKBB ile katılım bankalarının ortak hareket etme şansı doğdu. Birliğimiz az önce bahsettiğim sektör rakamlarını üye kuruluşlardan toplayarak kamuoyunun hizmetine sunuyor. Bu anlamda TKBB; mevcut istatistiklerin yönetilmesi, sektörün hem yurt içinde hem dünyada takibi açısından çok önemli bir misyona sahip.Sektörü yönlendirirken ortak aklın dikkate alınmasına gerçekten çok önem veriyoruz. TKBB burada kaynaştırıcı, birleştirici bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Önümüzdeki dönemde de bu rolün artarak devam edeceğini öngörüyoruz.Kurumumuz bugüne kadar görev ve faaliyetlerini tüm paydaşlarıyla uyum içinde aksatmadan yürütürken sürdürülebilir bir büyüme yakalanması, sektörün dünyastandartlarında finansal ürün ve hizmet sunar hâle gelmesi için çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor.

Uluslararası Derecelendirme Kuruluşları Tarafından da Takip Edilen TKBB Strateji Belgesinde Bulunan 2025 Yılı İtibariyle Yüzde 15’lik Pazar Payı Hedefini Nasıl Değerlendiriyorsunuz?

Yüzde 15 pazar payı çok iddialı bir hedef. Bütün kurumlarımız bu hedefi gerçekleştirmek için büyük çaba sarf ediyor. 2021 yılında kaydedilen gelişme bizi umutlandırdı. Sektör oyuncuları şu anda toplam 1.280 şubeyle müşterilerine hizmet veriyor ve 17 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor.Katılım bankacılığının ülkemizde daha da güçlenerek hak ettiği noktaya gelmesi için TKBB koordinasyonu, üye katılım bankaları ve sektör paydaşlarıyla yapılan görüşmeler doğrultusunda; iletişim, ekosistem, ürün çeşitliliği, standartlar/yönetişim, dijital ve yetkinlik inşası olmak üzere altı temel hedef belirlemiş bulunuyoruz. Sektörümüzün tüm paydaşlarının uyumlu şekilde çalışmasıyla,belirlenen stratejik adımların atılmasıyla 2025 yılında yüzde 15’lik pazar payına ulaşmak hiç de zor olmayacaktır.

Yakın zamanda uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in; Türkiye’de katılım bankacılığının toplam bankacılık varlıkları içindeki payının gelecek beş yılda en az iki katına yükselmesini beklediği yönünde açıklamaları da bunu destekliyor. Dünyada kullanılan farklı enstrümanlar var. Bunları ülkemiz gerçekleri ile örtüşür ve uygun hâle getirebilirsek sektörün çok yol kat edeceğine inanıyoruz.Burada en önemli unsur sermaye piyasaları. Sermaye piyasalarını ve sermaye piyasası ürünlerini hayata geçirip büyümeyi desteklememiz gerekiyor. Dünya üzerindeki örneklerine bakıldığı zaman hızlı büyüme dönemlerinin sermaye piyasalarıyla birlikte gerçekleştiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Bugün Türkiye'de Altı Katılım Bankası Faaliyet Gösteriyor.Gelecekte Kamu veya Özel Sektör Tarafında Katılım Finansa Yönelik Girişimler Bekliyor Musunuz ?

Kamu tarafındaki kurumlar Hükûmet kararlarıyla açılıyor.Bu anlamda üçün üzerinde yeni girişimler olur mu bunu zaman gösterecek. Özel sektör tarafına gelirsek durumu altı katılım bankasının performansı belirleyecek. Bizönümüzdeki dönemde hak ettiğimiz performansı yakalarsak,yüzde 15’lik pazar payı da buraları cazip kılacaktır.

Özellikle yurt içi ve yurt dışından da yatırımcılar sektöre çekilecektir. Ülkemizde özellikle devletimizin de verdiği destekler sayesinde son yıllarda hızlı bir büyüme trendine giren sektörümüze yeni oyuncuların katılmasını kaçınılmaz olarak görüyorum. Sektörümüzün, piyasa varlığını ve iddiasını geleceğe güçlü bir şekilde taşıması için katılım finans alanındaki oyuncu sayısının artmasını son derece faydalı buluyorum. Özellikle özel sektörün ve yabancı yatırımcının gelmesi bizim için değerli. Bu konuda bizim üzerimize düşen rakamları gerçekleştirmek, burayı cazip hâle getirmek ve iştahlarını artırmak.

Son yıllarda hızlı bir büyüme trendine giren sektörümüze yeni oyuncuların katılmasını kaçınılmaz olarak görüyorum.

TKBB Yönetim Kurulu Başkanı - İkram Göktaş

İçeriği Katılım Finans 28. sayısında görüntüleyebilirsiniz. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@