Güneydoğu Avrupa’nın İlk İslami Bankası: BBI

BBI’ın faaliyeti etik ilkeler, ortaklık ve adalet üzerine kurulu

Ülke Panoraması 15.06.2022, 15:56
Güneydoğu Avrupa’nın İlk İslami Bankası: BBI

Bosna Bank International (BBI), bireysel ve kurumsal müşterilere çeşitli finansal hizmetler sunmaktadır. Faaliyeti etik ilkeler, ortaklık ve adalet üzerine kuruludur. Banka, müşterileri için güvenilirlik ve sağladığı yüksek kalite hizmetten gurur duymaktadır. BBI, hem Bosna-Hersek'te hem de Güneydoğu Avrupa'da İslami finans ilkelerine göre faaliyet gösteren ilk bankadır. 19 Ekim 2000 tarihinde Saraybosna'daki genel merkezinde faaliyete başlamıştır. Banka, Bosna- Hersek'in kalkınmasına odaklanmakta ve tüm kârını ülkeye yatırmaktadır. Banka Şer’i uyumluluğu BBI Şer’i Kurul tarafından sağlanmaktadır. Bu kurulun üyeleri prestijli yerel ve uluslararası uzmanlardan oluşmaktadır. BBI Bank'ın kurucuları; yüzde 45,46'lık hisse payı ile İslam Kalkınma Bankası (IsDB); Dubai İslam Bankası yüzde 27,27 pay ile; ve yüzde 27,27 pay ile Abu Dhabi İslam Bankasıdır. IsDB, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyelerinden oluşan 57 ülkeye aittir; banka, son 13 yıldır dünyanın önde gelen derecelendirme kuruluşları tarafından AAA notu almıştır. Üçlü A notu yalnızca en iyi ve en güvenli finans kuruluşlarına verilmektedir.

Son 10 yıldır, BBI Bank, yıllık ortalama yüzde 19,3'lük bir büyüme kaydederek Bosna-Hersek'te en hızlı büyüyen bankalar arasında yer almaktadır. Aktifleri 2006'da 144 milyon KM'den 2018 sonunda 1 milyar KM'ye yükselmiştir. Bu büyüme, Bosna-Hersek'te 37 şube ve BH ATM ağı içinde 60’ı BBI'ye ait 152 ATM ile sonuçlanmıştır. Banka, ATM sayısı açısından BH'de üçüncü sırada yer almaktadır.

2010 yılından bu yana, BBI ve BBI VIP İş Kulübü, küresel bir itibar ve prestij kazanmış uluslararası bir yatırım konferansı olan Saraybosna İş Forumu'nu düzenlemektedir. Bu, Bosna-Hersek'in ve bölgenin önemli bir yatırım destinasyonu olarak konumlandırılmasına yardımcı olmuştur.

TKBB VE BBI ARASINDA İŞ BIRLIĞI

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB), Bosna Bank International (BBI) ile katılım bankacılığı sektörünün gelişmesi için Mutabakat Zaptı imzalamıştır. Ekonomik ilişkileri güçlendirmeye yönelik iş birliği, iki ülkenin bilgi alışverişinde bulunmasına olanak sağlayacak, karşılıklı olarak çeşitli etkinlik ve aktiviteler düzenlenecektir.

Bosna Bank International (BBI) ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) arasında Mutabakat Zaptı imzalandı. 11-12 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen 11. Saraybosna İş Forumu (SBF) kapsamında Bosna-Hersek’teki BBI binasında imzalanan anlaşma, bankacılık ilkelerine katılım, iş ve bankacılık kurumlarının karşılıklı tanıtımı ve her iki ülkede de önemli etkinlik ve faaliyetlerin organizasyonu gibi konuları kapsamaktadır. TKBB Genel Sekreter Vekili İsmail Vural ile BBI CEO’su Alek Bakalović arasında imzalanan Mutabakat Zaptı, katılım bankacılığını geliştirmeyi amaçlamaktadır.

İmza töreninde konuşan İsmail Vural, BBI ile 2019'da Bosna'daki ilk toplantısını ve geçen ay İstanbul'daki toplantısını hatırlatarak, “BBI ve Bosna'yı desteklemek için bu Forum'dayız. BBI ile imzalanan protokol, eğitim, bilgi alışverişi, çalışan deneyiminin artırılması ve katılım bankacılığının geliştirilmesini içermektedir. BBI yöneticileriyle görüştük, Saraybosna İş Forumu'na nasıl katkıda bulunabileceğimizi belirledik ve ülkedeki tek katılım bankası oldukları için neye ihtiyaçları olduğunu belirledik." dedi.

Güçlü tarihi ilişkiler nedeniyle Bosna'ya her zaman özel bir önem verdiklerini belirten Vural, “İşbirliğimizi sadece ekonomik bir katkı olarak görmüyoruz. Bizim bu bölgeyle her zaman köklü bir bağımız olmuştur. Forum ile birlikte BBI’ın katılım bankalarımız ile ilişkileri daha da gelişecek ve iki ülke arasındaki önemli ekonomik bağlar güçlenecektir.” diye konuştu. BBI CEO'su Alek Bakalović ise Bosna'da faaliyet gösteren tek katılım bankası olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Banka olarak hissedarlarımızın da desteğiyle SBF'nin ana organizatörüyüz. Bosna Bank International (BBI), İslam Kalkınma Bankası, Dubai İslam Bankası ve Abu Dhabi İslam Bankası tarafından kurulmuştur. Forum ile katılım bankalarının iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda TKBB ile iş birliğimizi geliştirmek ve bir sonraki aşamaya taşımak için Mutabakat Zaptı imzaladık. İki ülke arasındaki ilişkiyi güçlendirmek istiyoruz. Saraybosna İş Forumu kapsamında katılımcılar ve paydaşlar arasında katılım finansmanı alanında önemli görüşmeler yapıldığını kaydeden Bakalović, sözlerini şöyle tamamladı: Dünyanın farklı bölgelerinden katılım bankaları arasında katılım finansmanı, ticaret ve bilgi alışverişi alanında yeni gelişmeleri istekle bekliyoruz.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@