Mısır'da EIFA Ve İslamı̇ Fı̇nans

Mısır İslami Finans Birliği (EIFA) ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) arasında birçok iş birliği alanı bulunmaktadır.

Ülke Panoraması 06.09.2022, 21:30 10.10.2022, 10:51
Mısır'da  EIFA Ve İslamı̇ Fı̇nans

Mısır İslami Finans Birliği (EIFA), Mısır'da Şer’i uyumlu finans bilgi ve anlayışını teşvik etmek için 2012 yılında kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olarak kurulmuştur. EIFA'ya, kurulu- şunun başlangıcından bu yana Dr. Mohamed Al-Belta 

gy başkanlık etmektedir. Profesyoneller, İslami finans ve bankacılığın temelleri konusunda profesyonelleri eğitmek için EIFA'nın seminerlerine düzenli olarak ka-tılmaktadırlar. Ek olarak, EIFA, Mısır'da İslami finansın büyümesini genişletmek için finans kurumları ve devlet kurumları ile koordinasyon hâlindedir.

Mısır'da son dört yılda Şer’i uyumlu finans ilerleyerek ge- lişmektedir. 10/2013 Sayılı Sukuk Kanunu da dahil olmak üzere, sukuk için esnek ve etkili bir yasal çerçeve oluş-turmaya yönelik birçok girişime rağmen, Mısır yasama organı, 95/1992 Sayılı Sermaye Piyasası Kanununda Mısır veya yabancı para birimi cinsinden kurumsal sukuk ihracı sağlayan değişiklikler getirdiği 2018 yılına kadar başarılı olamadı. Sarwa Menkul Kıymetleştirme Şirketi ve EFG Hermes, Mısır Mali Düzenleme Kurumu'ndan (FRA) sukuk ihraç lisanslarını almıştır. Talaat Moustafa Group ve Amer Group gibi önde gelen gayrimenkul şir- ketleri Büyük Kahire'deki banliyö gelişmelerini finanse etmek için sukuktan yararlanmıştır.

Geçen yıl Mısır, ilk devlet sukuku mevzuatını, 138/2021 Sayılı Devlet Sukuku Yasasını yayınladı. Devamında Yasanın Yürütme Yönetmelikleri bu yılın başlarında yayınlandı. Ancak ekonomik koşullar ve ülkenin şu anda karşı karşıya olduğu belirsizlik nedeniyle, beklenen Maliye Bakanlığı devlet ihracı 2023 yılına ertelendi.

Özellikle uygun nüfusun tahminen yüzde 67'sinin ban- kacılık hizmetlerini kullanmayan bir ülke için İslami bankacılık sektörü istikrarlı bir büyümeye tanık olmuş- tur. Şer’i uyumlu bu niş pazar, toplam pazarın yüzde 5'ini temsil etmekte ve geçen yıl 429 milyar EGP değerindeydi. 1963'te şu anda feshedilmiş olan Mit Ghamr Bank'ın ku- rulmasıyla birlikte Mısır, Şer’i uyumlu resmi bankacılık hizmetleri sunan ilk ülke olmuştur. Bugün piyasa, tam donanımlı İslami bankalar ile İslami pencereleri olan konvansiyonel bankalar arasında bölünmüş durumdadır.

EIFA'nın faaliyetleri geniş sosyal ve ekonomik bağ- lamda çok önemlidir. Mısır Müslüman çoğunlukta bir ülke olmasına rağmen, birçok müşteri konvansiyonelbankacılıkla karşılaştırıldığında Şer’i uyumlu bankacı- lığın faydalarını anlayamamaktadır. Bazıları, "İslami" niteleyicinin yalnızca bir pazarlama hilesi olduğuna ve aralarında gerçek bir fark olmadığına inanmaktadır. Bu bağlamda, EIFA ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) arasında birçok iş birliği alanı bulunmaktadır. Türkiye'nin İslami bankacılık deneyimini öğrenmek ve bunu daha geniş sektöre entegre etmek çok değerli. İş birliği yoluyla, iki birlik İslami finans uzmanları için çevrimiçi etkinliklere ve kültürler arası fırsatlara ev sahipliği yapabilir.

Mısır İslami Finans Birliği

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@