İyı̇leşmenı̇n Ötesı̇nde: Dayanıklılık Ve Sürdürülebı̇lı̇rlı̇k

İslam Kalkınma Bankası Grubu 2022 Yıllık Toplantıları

Ülke Panoraması 06.09.2022, 21:35
İyı̇leşmenı̇n Ötesı̇nde:  Dayanıklılık Ve Sürdürülebı̇lı̇rlı̇k

Çok taraflı bir kalkınma bankası (MDB) olan İslam Kalkınma Bankası (IsDB), üye ülkelerde ve dünya çapındaki Müslüman topluluklarda sosyal ve ekonomik kalkınmayıteşvik etmek için çalışmaktadır. İnsanların kendi ekonomik ve sosyal ilerlemelerini bir ölçekte sürdürmelerini destekleyerek potansiyellerini gerçekleştirmelerini sağlayacak altyapıyı temin etmektedir. Ayrıca kamu ve özel sektör genelinde topluluklar ve milletler arasında iş birlikçi ortaklıklar kurmaktadır. BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda çalışırken, dünyanın en büyük kalkınma sorunlarına yenilikçi ve sürdürülebilir çözümleri desteklemektedir.

Bu misyon çerçevesinde IsDB, grup toplantılarını her yıl farklı ülkelerde düzenlemektedir. İslam Kalkınma Bankası Grubu 2022 Yıllık Toplantıları, Mısır'da 1991 yılından 30 yıl sonra bu yıl “İyileşmenin Ötesinde: Dayanıklılık ve Sürdürülebilirlik” temasıyla 1-4 Haziran 2022 tarihleri arasında Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde gerçekleştirildi.

Toplantılar, COVID-19 pandemisindeki önemli düşüşün belirlediği önemli ekonomik ve jeopolitik gelişmeler dikkate alınarak ve tüm katılımcılar için alınan kapsamlısağlık ve güvenlik önlemleri kapsamında gerçekleştirildi. 4 günlük programa uluslararası ve bölgesel finans kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra İslami bankalarıntemsilcileri, ulusal kalkınma finansmanı kurumları ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerden taraflar ve danışman birlikleri katıldı.

Banka’nın 57 üye ülkesinden Ekonomi, Planlama ve Maliye Bakanları da ilgili toplantılarda yer almaktadır. Her yıl düzenlenen toplantılar, üye ülkeler için olası işbirliği alanlarını görüşme, katılan finansman kuruluşları ile iş birliğini en üst düzeye çıkarma, IsDB üyesi ülkeler arasındaki ekonomik ilişkileri yenileme ve güçlendirme fırsatına sahip olmaları için benzersiz bir platform oluşturmaktadır.

Özel Sektör Forumu (ÖSF), üye ülkeler tarafından sunu- lan yatırım ve ticaret fırsatlarını ortaklaşa keşfederken, iş dünyasının diğer önde gelen temsilcileri ve paydaşları ile network kurmak ve iş ilişkileri ve ortaklıklar kurmak için bir platform sağlamayı amaçlamaktadır. Bu yıl ÖSF, Mısır dahil olmak üzere üye ülkelerdeki (yatırım, ticaret ve sigorta) IsDB Grubu faaliyetlerini, hizmetlerini ve girişimlerini vurgulamıştır. Ayrıca, PPP projelerini teşvik etmede ve Mısır'da yatırım yapmak isteyen özelsektörlere IsDB Grubunun hizmetleri tanıtılmış ve IsDB Grubun rolü üye ülkelere aktarılmıştır. Forum ayrıca paralel B2B ve B2G planlı toplantılarla üye ülkelerdeki iş çevrelerini bir araya getirmiştir.

IsDB Grubu'nun 2022 Yıllık Toplantıları, “İslam Kalkınma Bankası 47. Yıllık Yönetim Kurulu Toplantısı”, “İslami Yatırım ve İhracat Kredisi Sigortası Kurumu (ICIEC) 29. Yönetim Kurulu Toplantısı” ve “İslami Özel Sektörün Geliştirilmesi Kurumunun (ICD) 22. Genel Kurulu”na ev sahipliği yaptı. Aynı kapsamda “Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kurumu (ITFC) 17. Yönetim Kurulu Toplantısı” ve “Kalkınma için İslami Dayanışma Fonu (ISFD) 15. Yönetim Kurulu Toplantısı” da gerçekleştirildi.

Program sırasında ayrıca, Kasım 2022'de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 27. Taraflar Konferansı'nın (COP27) hazırlıkları, yeşil eko-nomi, sürdürülebilir büyümenin sağlanması ve iklim değişikliği ve diğer önemli uluslararası meselelerle ilgili önemli yan etkinlikler düzenlenmiştir.

IsDB Grubu Yıllık Toplantısı, 4 Günlük program boyunca yaklaşık 100 Konuşmacı ile 30 Oturum düzenleyerek 2 binden fazla ziyaretçi ağırlamıştır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@