Türkiye ve Umman Arasında Karşılıklı Kazanım

Bank Nizwa özellikle fintek ve helal ekonomi sektörüne katkı sağlamak üzere Türkiye’deki ayak izini artırmayı ve normalin ötesine geçmeyi hedefliyor.

Ülke Panoraması 21.09.2021, 20:49 24.09.2021, 16:50
Türkiye ve Umman Arasında Karşılıklı Kazanım

"Tam teşekküllü bir İslam bankası olarak, sürdürülebilirlik stratejisi iş stratejimizin bel kemiğini oluşturuyor"


Bank Nizwa Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Aiman Salih, Umman’ın ilk İslami bankası Bank Nizwa’nın yolculuğunu ve Türkiye ile Umman arasındaki iş birliği potansiyelini Katılım Finans için değerlendirdi.

Umman'ın İlk İslami Bankası Olarak, Bank Nızwa'yı Diğer Bankalardan Ayıran Faktörler Nelerdir?

Bank Nizwa, kuruluşundan bu yana müşterilere değişen ihtiyaçları doğrultusunda benzersiz bir bankacılık deneyimi sunmak amacıyla şer’i uyumlu, yenilikçi finans çözümleri sağlamayı vadetmektedir. Umman'daki ilk İslami banka olan Bank Nizwa, İslam’ın temellerine dayanan sektörel bir değişime öncülük etmiştir. Bu durum, müşterilerimizin evlerinden rahatlıkla işlemlerini gerçekleştirmelerine olanak sağlayan bir teknolojiyi İslami bankacılığa entegre etme çabalarımızdan ve uzun vadeli vizyonumuzdan da açıkça görülmektedir. Umman'ın İslami Finans endüstrisinin büyümesinde ön saflarda yer alarak müşteri ilişkilerimizi genişletme/derinleştirme, yetenekleri eğitme ve elde tutma, doğru ürün ve hizmetler sunma konularına yatırım yapıyoruz. Bugün, bankanın müşteri odaklı yaklaşımı, dijital uzmanlıkları ve etkileyici finansal sonuçları, bankanın, Umman'ın İslami bankacılık sektöründeki lider ve güvenilir konumunu ortaya koyuyor.

Bank Nızwa Son Zamanlarda Hangi Stratejik Girişimlerde Bulundu?

Tüm stratejik girişimlerimiz ve planlarımız hem bireyler hem de kurumsal açıdan tercih edilen finansal ortak olmayı hedeflerken Umman'ın ekonomik büyümesinde ve sosyal gelişiminde anlamlı bir rol oynamak üzere düzenlenmiştir. Bu amaçla Bankanın Proje Finansman ve Sendikasyon fonksiyonu, Hükûmet’in çeşitlendirme planını güçlü biçimde desteklemekte ve Umman'ın 2040 vizyonunda önemli bir rol üstlenerek devam etmektedir. Sadece yüksek getiri
odaklı değil aynı zamanda, faaliyet gösterdiğimiz topluma olumlu yönde etkileyen sağlayan projelere yatırım yapmaya devam etmekteyiz. Bankacılık Teknolojileri yapımızda sürekli gelişim sağlanması Bank Nizwa'nın kısa ve uzun vadeli stratejik hedeflerinden biridir. Müşteri deneyimini artırmak amacıyla banka, yapay zekâ, veri bilimi ve robotik gibi geleceğe hazır platformlara ve en ileri teknolojilere önemli yatırımlar yaptı. Bu, gelecekteki büyümeye yönelik bir pozisyon oluşturmak için devam edecektir. 2022 yılında da devam edecek olan önemli dönüşüm ve kademelendirme programlarının bir kısmı Bireysel ve Toptan Bankacılık müşterilerimize yeni özellikler ve hizmetlerle yepyeni yada ayrıcalıklı bir müşteri deneyimi yaşatacaktır.

Bank Nizwa’da sürdürülebilirliği günlük operasyonlarımızın, sistemlerimizin ve süreçlerimizin bir parçası olarak benimsiyoruz. Tam teşekküllü bir İslam bankası olarak, sürdürülebilirlik stratejisi iş stratejimizin bel kemiğini oluşturuyor. Buna paralel olarak, Umman’da faaliyet gösteren İslami bankacılık endüstrisi için bir kriter olan sürdürülebilir ve verimli bir çalışma modeli oluşturulması hedefindeyiz. Şu anda da ekonomiye, topluma ve çevreye odaklanacak olan bankacılık sistemimize, sürdürülebilirlikle ilgili en güncel uygulamaları entegre etmek için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde müşterilerimize daha fazla fayda sağlamanın ve onları Umman’ın dijital bankacılık çağına dâhil etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Umman'da İslami Bankacılık Sektörü Nasıl ? Bank Nızwa, İslami Finans Konusundaki Farkındalığı Artırmak İçin Ne Gibi Çalışmalar Yürütüyor? 

Umman, Sultanlığın toplam bankacılık varlıklarındaki yüzde 14,3'lük payıyla dünyanın en büyük 15. İslami bankacılık sektörü konumuna geldi. Umman'da İslam Bankacılığı, Umman Bankacılık Kanunu'nun uzantısı olarak, İslami Bankacılık için Düzenleyici Çerçeve'de (IBRF) de belirtildiği gibi çok iyi düzenlenmiştir. Umman Merkez Bankası (CBO), son yıllarda bankacılık sektörüne eşit fırsatlar sağlamak için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürmektedir. Dikkat çeken bir diğer nokta ise, çok çeşitli zorluklara rağmen, iki tam teşekküllü İslami banka ve altı İslami pencereyle, şer’i uyumlu bankacılık varlıklarının 2020 yılında Umman’ın toplam bankacılık varlıklarının yüzde 14,3’ünü oluşturduğu ve büyümenin 2021-22’de de devam etmesinin beklendiğidir.

Bank Nizwa, İslami finans kavramı ve ilkeleri konusunda farkındalık yaratma ve bu konudaki çok yönlü faydalarını Umman’daki insanlarla paylaşma konusunda uzun süredir kararlılığını sürdürüyor. Bu da, sürdürülebilir bir toplum ve ekonomi oluşturmak için toplumun, şer’i uyumlu bankacılık değerleri üzerinde çalışmasına olanak tanıyarak kapsamlı bir sosyal yardım/destek programıyla gerçekleştirilmiştir. COVID-19 salgınının getirdiği kısıtlamalara rağmen Bank Nizwa, online seminerler ve sanal etkinlikler aracılığıyla İslami finans bilgisi yardımıyla Umman’daki yerel topluluklara ulaşma ve onları güçlendirme görevini sürdürdü. Bu sayede Bank Nizwa, dini inançlarından ödün vermeden finansal açıdan güvenli yaşam tarzlarını sürdürme konusunda müşterilerin güvenini kazanmasına yardımcı oldu.

Türkiye-Umman Arasında İslami Finans Alanında Ne Gibi İş Birliği Alanları Mevcut?

İki ülke arasındaki ilişkiler, ortak menfaatler ve karşılıklı faydalara dayalı olarak 1970'lerin başından günümüze kadar gelişmektedir. Yayınlanan son güncel rakamlara göre ticaret hacmi 450 - 500 milyon dolar civarındadır. Bu miktar Umman'dan Türkiye'ye yapılan ihracatın yüzde 15'ini ve Türkiye'den Umman'a yapılan ithalatın geri kalanını oluşturmaktadır. Her iki ülke de heyecan verici pazarlara sahip olmasının yanı sıra İslami Bankacılık ve Finans konusunda sektörde etkileyici gelişmeler var. İslami finans alanında, Umman ve Türkiye arasında çeşitli karşılıklı kazanım, ortak çalışma ve iş birliği yolları elde edilebilir. Bunlar dışında tabi ki özellikle İslami finans alanında Umman’ın hızlı büyümesi açısından know-how, insan kaynakları ile uzmanlık değişimi de yer almaktadır.

Helal turizm, helal ekonomi, girişimcilik, ticaret, yeşil finans çözümleri, tarım ve fintek çözümleri temaları, her iki ülkenin de İslami finans tarafından desteklenen ve finanse edilen karşılıklı kazanç sağladığı noktalardır.
Türkiye'nin Uluslararası Doğrudan Yatırımlar’ı, vizyon 2040'a yatırım yapmak üzere katılım bankaları üzerinden Umman'a yönlendirilebilir. İslami Bankaları her yetki alanında, ortak kazanımlara giden akışları kolaylaştırmak ve Türkiye'deki Ummanlılar ve Umman'dakiTürkler de dâhil olmak üzere her ülkede yeni yerel ve yurt dışı müşteri tabanlarına erişim sağlamak için Umman ve Türkiye'de sınır ötesi şubeler açabilir. Tüm potansiyeller için Bank Nizwa, aynısını yaparak İslami Finans liderliğinde diplomasi başlatmayı ve gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır.

Bank Nıwza, Türk Katılım Bankalarıyla Hangi Alanlarda İş Birliği Yapıyor? 

Kurulduğumuz günden bu yana, başta uzun vadeli ve kısa vadeli fonlama işlemleri olmak üzere Türkiye’deki katılım bankalarının çoğuyla iş birliği yapıyoruz. Bunun yanı sıra, ticaret finansmanı işinin alınması/ gönderilmesi, akreditifler, karşı garantiler ve tahsil senetleri de var. İthalatçı bir ülke olarak, müşterilerimiz için Türkiye'ye daha fazla akreditif açıyoruz. Türk firmalarının yaptığı/ yürüttüğü projeler olduğu için farklı işlem tutarında bankalardan karşı garanti işlemleri alıyoruz. Ancak 2021’den itibaren, Bank Nizwa özellikle fintek ve helal ekonomi sektörüne katkı sağlamak üzere Türkiye’deki ayak izini artırmayı ve normalin ötesine geçmeyi hedefliyor. Bank Nizwa’nın sermaye tabanı yakın zamandaki yetki ihracıyla birlikte genişlemeye devam ediyor. Beklentiler Türk katılım bankalarıyla iş birliği içinde daha fazla varlık gösterme yönünde.

İçeriği Katılım Finans 27. sayısında görüntüleyebilirsiniz.  

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@