Yenilenebilir Enerji Yatırımları Odağımızda

Dergi 06.09.2022, 20:44 01.11.2022, 14:10
Yenilenebilir Enerji Yatırımları Odağımızda

Sürdürülebilir üretimin odağında olan sektörlerin başında enerji geliyor. Finans ve enerji sektörlerinin entegre bir şekilde hareket etmesinin, çevreye olan olumsuz etkilerin azaltılmasında ve iklim değişikliğine karşı verilen mücadelede önemli bir rol oynadığını düşünüyoruz. Katılım bankaları olarak, sürdürülebilir üretimi destekleyen projelerin artan finansman ihtiyacını göz önünde bulundurmalı, ülkemizin hedefleri doğrultusunda kurulması gereken Güneş Enerji Santralleri (GES) ve Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) için fi- nansman çözümleri sunmalıyız.

Bu bakış açısından hareketle Türkiye Finans olarak, öz tüketim amaçlı RES ve GES projelerine yönelik taleplerde, yatırımın tamamına yakını için finansman imkânı, uzun vade ve ödemesiz dönem gibi alternatifleri müşterilerimize sunuyoruz. Son dönemde yapılan yönetmelik değişik- likleri ile birlikte, firmaların kendi ihtiyacı olan elektriği üretmesinin önü daha da açılmakta ve pratikte karşılaşı- lan kısıtlamaların kaldırılması için ilgili mevzuat devamlı olarak güncellenmektedir. Türkiye Finans olarak, yürür-lükteki düzenlemelerin el verdiği ölçüde, firmaların enerji bakımından “üreten tüketici” olması yolunda yapmaları gereken yatırımları destekliyoruz. Ayrıca Paris İklim An-laşması gereği, tüm sektörlerin karbon nötr yatırımlarını desteklemek amacıyla VAP’ların da (Verimlilik Artırıcı Proje) finansmanına katkıda bulunuyoruz. Tüm bunlara ek olarak, tesis kurulum hizmeti veren EPC (Engineering, Procurement, Construction) firmaları ile iş birlikleri yaparak, yatırım kararı alacak olan firmalara finansal danışmanlık hizmeti veriyoruz. Ayrıca kurumsal finansman desteği, proje finansmanı gibi ürünlerimize ek olarak Leasing'i de bir alternatif olarak müşterilerimize sunuyoruz.

Ülkemizde firmaların ve bireylerin temiz enerji dönüşümlerinin tamamlamasının, sıfır karbon hedefine olan pozitif etkisini biliyor ve tüm bu desteklerin, ülkemizin enerji arz güvenliğine önemli katkılar yapacağını düşünüyoruz. Türkiye Finans olarak, ülkemizde bugüne kadar toplam 525 MW kapasiteye sahip yenilenebilir enerji tesisine 420 milyon doların üzerinde fon sağladık. Özellikle son üç yıldır, proje finansmanı çerçevesinde yenilenebilir enerji yatırımlarını odağımıza aldık ve bu alanda portföyümüze kattığımız projelerin tamamının yenilenebilir enerji projeleri olmasına özen gösterdik. Mevcut portföyümüzün de yüzde 71’inin yenilenebilir enerji projelerinden oluşması bu stratejimizin en somut kanıtıdır.

Türkiye Finans Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı- Murat Altun

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@