Basra Körfezi Kıyısına Konumlanmış Krallık: Kuveyt

Modern yapılarla yeniden oluşturulan bir orta doğu ülkesi

Dergi 17.03.2021, 11:10 12.04.2021, 12:01
Basra Körfezi Kıyısına Konumlanmış Krallık: Kuveyt

Adı Arapça’da “su kenarındaki kale” anlamına gelen “akwat” kelimesinden gelen Kuveyt, 17.818 kilometrekare yüz ölçümüne sahip nüfusu 4,2 milyon olan küçük bir ülke.

En yüksek insani gelişme endeksine sahip 31’inci ülke olan Kuveyt, yüksek gelirli ülkeler arasında yer alır. Engebesiz bir yapıda olan topraklarının büyük kısmını Arap Çölü kaplamaktadır. Kendine bağlı olan dokuz adası ve koruma alanı olarak ilan edilen beş bölgesi vardır. Mubarekel-Kabeer bölgesi, ülkenin en önemli sulak havzası olarak koruma altındadır. Kuveyt’te 363’ten fazla endemik kuş türü tescillenmiştir ve bunların 18’inin üreme alanları Kuveyt’te yer almaktadır.

Petrol rezervleri bakımından dünyada beşinci konumda bulunan ülkede ihracatın yüzde 95'ini oluşturan petrol, ülke gelirlerinin ise yaklaşık olarak yüzde 80'ini oluşturuyor. Gayri safi yurt içi hasılaya göre dünyanın en zengin yedinci ülkesi olan Kuveyt, Dünya Bankası tarafından yapılan sınıflandırmaya göre yüksek gelirli ülkelerden birisi konumunda.

Kuveyt, modern binaları, alışveriş tutkunlarını cezbeden lüks alışveriş merkezleri, ülkedeki yerel yaşamı ve gelenekleri keşfetme şansı sunan yerleşim yerleri ve tarihi yapılarıyla göz kamaştırıyor. Kuzeyde Irak, güneyde ise Suudi Arabistan ile komşu konumda bulunan ülke, yaklaşık dört milyonluk nüfusu ve hareketli yaşamıyla Orta Doğu’nun konaklama ve kaliteli yemeklerinin en güzel olduğu ülkelerden. Denizden aldığı pozitif enerji ile gelişimini sürdüren Kuveyt, tatil sektörünün ilgilendiği bölgeler arasında. Turizmin ülke ekonomisine sağladığı katkıyı ve uluslararası alandaki başarılarını hızlandırdığına birçok kez şahit olduk. Bu doğrultuda ülkede mutlaka görülmesi gereken yerleri okurlarımız için derledik.

1. Tarık Recep İslam Sanatları Müzesi

Tarık Recep İslam Sanatları Müzesi, el yazması Kur’an-ı Kerim ve hat eserlerinin sergilendiği etkileyici bir yer. Yaklaşık 30 bin parça esere ev sahipliği yapan müze, 1980 yılından bu yana ziyarete açık.

2. Kuveyt Bilim Merkezi

Eğitim merkezi olmasının yanı sıra Orta Doğu’nun en büyük akvaryumuna, IMAX sinema salonuna ve stadyum gibi yapılara da sahip olan Kuveyt Bilim Merkezi, 80 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu.

3. Kuveyt Kuleleri

Yaklaşık 187 metre yüksekliğindeki Kuveyt Kuleleri, körfez manzarasını izlemek için harika bir yer. Geceleri ışıklandırılarak hoş bir görüntüye kavuşan kulelerin üst katında bir restoran da hizmet veriyor.

4. Mescid-i Kabir

Dünyanın en büyük camileri arasında kabul edilen Mescid-i Kabir (Büyük Cami), 45 bin metrekare genişliğindeki bir alan üzerinde yer alıyor. Aynı anda 10 bin kişinin namaz kılabildiği cami, 1986 yılından bu yana ibadete açık.

5. Kuveyt Milli Müzesi

Geleneksel Arap mimarisini gözler önüne seren binası ve Orta Doğu tarihini ve kültürel zenginliklerini yansıtan eserleriyle bilinen Kuveyt Milli Müzesi, 1983 yılında kuruldu.

6. Doha Köyü

Kuveyt’in geçmişten günümüze gelmesindeki en büyük etken, ekonomiye anında can veren ticaret sistemine sahip olmasıdır. Doha Köyü’nde ticaret tarihi ile ilgili merak ettiğiniz sorulara cevap bulacaksınız. Balıkçılık ile ünlü olan köy, geleneksellikten taviz vermeden ilerleyişini sürdürüyor.

7. Corniche

Salmiye ilçesinin popüler turistik noktalarından biri olan Corniche, sahil boyunca uzanan yürüyüş yolu ve etkileyici manzarasıyla, keyifli zamanlar geçirebileceğiniz bir adres.

8. Marina Mall

Deniz manzarası ve dünyaca ünlü alışveriş mağazalarının yanı sıra romantik bir akşam yemeği yiyebileceğiniz lüks restoranlarıyla da bilinen Marina Mall, ülkede zaman geçirebileceğiniz alternatif mekânlardan biri.

9. Kurtuluş Kulesi

Kuveyt kurtuluşunun simgesi, ülkenin dirilişinin temsili, Kuveyt’teki ikinci en yüksek kule ve dünyanın beşinci en büyük telekomünikasyon kulesi Şeyh Jaber Al-Ahmad Al-Jaber Al Sabah tarafından 10 Mart 1996’da yapılmış. Paris‘teki Eyfel Kulesi’nden 40 metre daha uzundur.

10. Ulusal Müze

Yeni geldiğiniz, ilk defa bulunduğunuz bir ülke hakkında bilgi edinebileceğiniz en iyilerden biri de müzelerdir. Kuveyt Ulusal Müzesi, ülkenin mirasının gerçek bir temsilcisidir. Michel Ecochard tarafından planlanan mimari yapı, 1960’da temellerini attı halka açılması 1986’yı buldu.

11. Seif Sarayı

1915 yılında inşası tamamlanan Seif Sarayı, görkemli mimari yapısı ve yeşillikler içindeki bahçesi ile şehrin öne çıkan noktalarından. Saat kulesi ile de dikkat çekici olan yapının duvarları ise sarı çinilerle süslü. Ülkenin turistik değerini yükselten yapı, şehirde en çok ziyaretçi çeken yerlerin başında geliyor.

Beyza Nur Avcı

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@