Ekonomi Reform Paketi Sektörün Kalitesini Artıracak

Pakette, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) de kendi alanındaki konularda ilgili kurum olarak yer alıyor

Dergi 11.05.2021, 02:41 03.08.2021, 11:52
Ekonomi Reform Paketi Sektörün Kalitesini Artıracak

Kısa zaman önce kamuoyuyla paylaşılan Ekonomi Reform Paketi, finansal sektör için önemli başlıklar içeriyor. İçeriğe yakından bakarsak, eksiklikleri giderici, derinliği ve hizmet kalitesini artırıcı, sektörün güçlendirilmesine yönelik tedbirler görmek mümkün. Sektörün güçlendirilmesi için belirlenen reform alanlarını temel başlıklar altında sıralayabiliriz.

Bankacılık sektörünün aktif kalitesinin artırılması

Bankacılık sektörünün sağladığı kredilerle reel sektörün ihtiyaçlarına cevap vermesinde alacakların kalitesi, zamanında geri dönme kabiliyeti önemli. Bu anlamda ödeme güçlüğü yaşayan, uzun vadede istihdama katkı sağlayabilecek, üretim süreçlerinde aktif firmalara kolaylıklar öngörülüyor. Yapılandırma, rehabilitasyon ve bazı firmalara finansman desteği gibi yöntemler bulunuyor.

Varlık yönetim şirketlerinin kapasitesinin güçlendirilmesi

Problemli alacaklardan doğan iş yükünün hafifletilmesi için varlık yönetim şirketlerinin daha güçlü bir yapı içinde faaliyet gösterebilmesine yönelik altyapı oluşturulması planlanıyor. Böylece bankaların asli görevi olan finansman ve kredi işlemlerine daha iyi odaklanabilmesinin önü açılıyor.

Faizsiz finans için müstakil kanun tasarısı

Faizsiz finansı daha güçlü hale getirmek, ekosistemi düzenlemek ve İstanbul Tahkim Merkezi’nde katılım finansa ilişkin bir mekanizma oluşturmak için bir kanun tasarısı düşünülüyor. Önümüzdeki süreçte parlamentoya gelmesini beklediğimiz bu kanun tasarısıyla katılım finans ekosisteminin daha derli toplu hâle getirilmesi hedefleniyor.

Finansal sistemin altyapısının geliştirilmesi

Önemli reform alanlarından biri de finansal sisteme yönelik altyapı çalışmaları olarak göz önüne geliyor. Bu kapsamda Türk kartlı ödeme markası TROY, farklı bir şirket olarak yapılandırılıyor. Yanı sıra dijital bankacılık lisanslamalarına imkân sağlanarak T.C. Merkez Bankası’nın (TCMB) dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki yapısını oluşturması gündeme alınıyor.

Sermaye piyasalarının güçlendirilmesi

Yine paket kapsamında öz kaynakla finansmanı teşvik edici düzenlemeler vadediliyor. Sermaye piyasası kurumlarından yeşil tahvil ve yeşil sukuk ihracının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Proje finansmanı fonu ve projeye dayalı menkul kıymet düzenlemelerinin borsa yönetimi tarafından tamamlanacağı ifade ediliyor. Düzenlemeleri SPK tarafından yapılan kitle fonlaması uygulamalarının süratle hayata geçirilmesi bekleniyor. Ayrıca 18 yaşından küçüklerin Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dâhil edilmesinin önü açılıyor.

Fintek açılımının yapılması

Finansal kapsayıcılığın artırılması kapsamında fintek strateji belgesi hazırlanması ve ödemeler alanındaki fintek kuruluşlarının TCMB ödeme sistemlerine erişim sağlaması hedefleniyor. İstanbul Finans Merkezi bünyesinde fintek alanında küresel bir merkez kurulması da planlanıyor.

TKBB’nin rolü

Belirlenen reform alanlarının 2023 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanıyor. Pakette, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) de kendi alanındaki konularda ilgili kurum olarak yer alıyor. Biz de bu noktada çalışmalara katkı vereceğiz. Örneğin sektöre ilişkin kanun düzenlemeleri için çalışma grubu kurmuş bulunuyoruz. Bu türlü faaliyetlerin ülkemizdeki finansal hizmetlerin kalitesini artıracağını ve rekabet etme gücünü yükselteceğini düşünüyoruz. İnşallah bu paket finans sektörü ve Türkiye için hayırlı olur.

TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz

İçeriği Katılım Finans 25. sayısında görüntüleyebilirsiniz. (Ekonomi Reform Paketi Sektörün Kalitesini Artıracak)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@