Enerjı̇ Yatırımlarının Fı̇nansmanından Daha Fazla Pay Almalıyız

Dergi 06.09.2022, 19:49 14.10.2022, 12:47
Enerjı̇ Yatırımlarının Fı̇nansmanından Daha Fazla Pay Almalıyız

Hem yerli hem de yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği ve özellikle Türkiye için stratejik öneme sahip enerji, dünyanın en fazla yatırım yaptığı sektörlerin başında geliyor. Özellikle bu alanda yüzde 70 oranında dışa bağımlı olan Türkiye gibi ülkelerde enerji yatırımları büyük önem taşıyor. Finans şirketlerinin son 20 yılda en çok odaklandığı bu enerji sektöründe, katılım finans kuruluşları da önemli birer oyuncu. İklim krizinin tüm dünyada oluşturduğu tahribat ve buna bağlı olarak çevreye duyarlılık bilincinin artmasıyla birlikte artık fosil yakıtlara değil yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar daha çok gündeme geliyor. 

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımların finansmanında ise katılım bankalarının konvansiyonel bankaların önüne geçtiği söylenebilir. Enerji üretimi için Türkiye’nin avantajlı olduğu güneş, rüzgâr, su gibi kaynaklardan yapılan yatırımların artması en büyük dileğimiz. Bu kapsamda katılım finans sektörü olarak söz konusu yatırımlara finansman sağlamakta bir adım önde olmamız bizi umutlandırıyor. SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin Türkiye Elektrik Sistemine Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonu raporuna göre Türkiye'de yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payının, şebekede planlanan yatırımların yapılmasıyla 2030'da yüzde 70'e kadar çıkabileceği öngörülüyor. Dolayısıyla katılım bankalarının önceliği, yapılacak bu yatırımların finansmanı noktasında sektörde daha fazla pay kazanmak olmalı. Sadece yenilenebilir enerji yatırımlarından değil şirketlerin yeşil dönüşümü için yapacakları yatırımların finansmanından da pay almalılar. Nitekim katılım bankalarımız da güneş enerjisine yatırım yapan firmalara uygun finansman imkânları sağladıklarını açıkladılar.

Ülkemizin gelişimi adına önem arz eden enerji sektörünün finansmana erişimi için katılım bankacılığının attığı adımlar daha da artacaktır.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Osman Çelik

TKBB Yönetim Kurulu Başkanı

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@