Yenilenebilir Enerji ve Sigorta

Katılım Finans Sistemi 06.01.2021, 16:36 21.04.2021, 22:49
Yenilenebilir Enerji ve Sigorta

Yenilenebilir enerji, doğada var olan kaynaklardan elde edilebilen ve doğa tarafından daimi olarak takviye edilen enerji olarak tanımlanabilmektedir. Yenilenebilir enerji kaynakları; güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, hidroelektrik enerjisi, jeotermal enerji, biokütle enerjisi, hidrojen enerjisi, dalga enerjisi ve gel-git enerjisi olarak sıralanabilir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi

Dünyadaki enerji rezervlerinin durumu dikkate alındığında yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmanın hem çevresel hem kaynak varlığı açısından son derece önemli olduğu anlaşılmaktadır. Dünya enerji rezervleri tükenme yılı yaklaşık olarak; kömür için 200 yıl, gaz için 65 yıl, petrol için 40 yıldır. Yenilenebilir enerji kaynakları için ise sonsuzdur.

Yenilenebilir enerji santralleri

Bahsettiğimiz kaynaklardan enerji üretmek santral kurulumlarına bağlıdır. Bu santralleri RES (Rüzgar Enerji Santrali), GES (Güneş Enerji Santrali), HES (Hidroelektrik Enerji Santrali) ve Biokütle Enerji Santralidir.

Yenilenebilir enerji santrallerinin ülkemiz için önemi

Fosil kaynaklı enerji rezervlerinin gelecekte tükenecek olması, şu anda büyük bir bölümünü ithal eden ülkemizi zamanla zora sokacaktır. Ülkemizin coğrafi konumu itibarıyla yenilenebilir enerji kaynakları verimliliği açısından zengin olması sebebiyle enerji üretimimizi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönlendirmemiz konusu önem kazanmıştır.

Yenilenebilir enerji santrallerinin sigortalanması

Sigorta, bilindiği üzere en etkili tasarruf yöntemlerinden birisidir. Enerji santralleri açısından da önemi oldukça büyüktür. Enerji yatırımlarını finansal açıdan destekler ve bu sayede yeni yatırımların önünü açar. Hem kurulum hem de işletme döneminde santrallerin karşı karşıya oldukları risklerin gerçekleşmesi sebebiyle oluşacak zararları ve bu zararlar neticesinde oluşacak kâr kayıplarını tazmin ediyor oluşu yatırımcıların daha cesur atılımlar yapmasını sağlamaktadır.

Kurulum aşamasında yapılacak olan İnşaat/Montaj All-Risk Sigortası; işletme döneminde yapılacak olan, içerisinde Makine Kırılması, Elektronik Cihaz, Kâr Kaybı teminatları bulunan Yangın Sigortası yatırımcının bir prim ödeyerek, oluşabilecek hasarların karşılanacağını bilmesi yeni yatırımları için uygun ortamı sağlayacaktır. Ayrıca sigortanın düzenlenebilmesi için gerekli olan güvenlik önlemlerinin yerine getirilmesi şartı, yatırımcıların güvenlik bilincini de tetikleyecek ve kurulacak santral için gerekli güvenlik önlemlerini alacaktır.

Katılım sigortacılığı açısından yenilenebilir enerji

Katılım sigortacılığı, bu alandaki potansiyelin farkında olarak ilgili sigorta ürünlerini hızlı bir şekilde inceleyip geliştirmektedir. Temiz enerji bilincinin yaygınlaşması bu alandaki yatırımların da artması her geçen gün yeni riskler ortaya çıkaracak ve sigorta ürünlerinde de bu gelişmeye bağlı gerekli teminat revizyonlarının yapılacağını öngörülmektedir.

Son söz

Dünyadaki gelişmelere bağlı olarak ülkemizin de temiz enerji alanında ileri seviyelere ulaşması için katılım sigortacılığı paydaşları olarak elimizi taşın altına koymamız gerektiğini düşünüyor, bu alanda ilerliyoruz.

Bu blog yazımda, sigorta alanında uzman arkadaşım Tarkan Bozkurt Bey’e değerli katkılarından ötürü teşekkür ederim.

Salih Erbaş

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@