Umman Türk Girişimcileri İçin Muazzam Bir Pazar

Umman, pazarını keşfedecek ve değerlendirecek Türk yatırımcılarını beklemektedir

Ülke Panoraması 21.09.2021, 16:37 27.09.2021, 09:39
Umman Türk Girişimcileri İçin Muazzam Bir Pazar

Umman MÜSİAD Temsilcisi Mehmet Günaydın, Umman’da iş dünyasının durumunu ve iş fırsatlarını Türk girişimciler için kaleme aldı.

Umman'da Türk Girişimciler İçin Fırsatlar 

Umman’da Türk girişimci eksiği, gözle görülür bir şekilde kendisini hissettirmektedir. Özellikle Körfez bölgesine yatırım yapmak isteyen Türk firmaları, gerçekleştirdikleri ülke profili karşılaştırmalarında bölgede bulunan gerek nüfus yoğunluğu gerekse demografik, satın alma ve ekonomik yapıları nedeni ile daha cazip olduğunu düşündükleri diğer ülkeleri tercih edegelmişlerdir. Fakat bu durumun bir ihmal ve fırsat kaçırma olduğu açıktır. Umman, diğer Körfez ülkelerinde bulunan Türk yatırımcılar arasındaki rekabetten uzak durmak isteyen Türk girişimcileri için bakir bir pazar olarak beklemektedir. Türk firmaların hemen tüm sektörlerde yerleşik olarak Umman’da var olmaları veya güçlü bir distribütör bulmaları, ticari fırsatları değerlendirebilmeleri için yardımcı olacaktır.

Umman'da Yatırım Yapmak İsteyenler İçin Öneriler

Bilindiği üzere Körfez ülkelerinde yaygın bir uygulama olan yabancı yatırımcıların şirket kurmak için yerli sponsora ihtiyaç duyduğu model; Umman’da 1 Temmuz 2019 tarihinde yayımlanan, 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile değişmiş ve yabancıların yüzde 100 kendilerine ait şirket kurmalarının önü açılmıştır. Yeni düzenleme ile Türk yatırımcıları bu fırsatı Körfez ülkelerine de iş yapabilecekleri Umman merkezli bir açılım olarak değerlendirebilirler.

Umman’dan karayolu ile üç saatte Birleşik Arap Emirlikleri pazarına ulaşılabilir. Ayrıca çok kısa bir süre içinde açılacak olan Suudi Arabistan gümrük kapısı ile yeni otoyol aracılığıyla Riyad, Dammam ve Cidde’ye beş ila sekiz saat arasında bir sürede varılabilecektir. Böylece Körfez ülkeleri arasındaki kolay gümrük birliği şartlarından faydalanılabilecektir.

Umman'ın Genel İş Dünyası Yapısı 

Çoğunluk ihracatı petrol ve petrokimyasal ürünler olan Umman, birçok ürünü sanayi ve gıda alanında ithal etmektedir. Rakamların gösterdiğine göre; Umman ithalatındaki payı yüzde 3 olan Türkiye’nin henüz gerçek potansiyele ulaşamadığı aşikârdır.

17,7 milyar dolar ithalat yapan Umman, bunun 525 milyon dolarlık kısmını Türkiye’den yapmakta ve yüzde 3 payın daha da artması için tüm şartlar Türkiye lehine gelişmektedir. Sadece bakir Umman pazarını keşfedecek ve değerlendirecek Türk yatırımcılarını beklemektedir.

" Umman’da Türk malı kalitesinin çokça kullanılacağı alanlar mevcuttur "

Umman'da Türk Girişimcilerin Durumu 

Umman’da bulunan deniz ve havalimanları ile otoyol inşaatı projelerinde Türk firmalarının baskın olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bunu orta ölçekli Türk yatırımcılarda görememekteyiz. Umman vatandaşlarının son üç yılda her yıl ikiye katlayarak devam eden turizm ziyaret kapasitesinin hızlıca ticari ilişkilere yansımasını sağlamak için orta ölçekli çok sayıda Türk firmanın Umman’da yerleşik düzene geçmesi veya kuvvetli stratejik distribütör iş ortakları edinmesi gerekmektedir. Bu konuda her sektörde çok büyük bir açık olduğu hissedilmektedir.

Covid-19 Sonrası Umman

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgınının hemen öncesinde babaannesi Türk olan Heysem Bin Tarık, 10 Ocak 2020 tarihinde 50 yıl boyunca Umman Sultanlığı’nı yöneten ve 79 yaşında vefat eden Sultan Qaboos Bin Said’in yerine geçti. Görevi devralmasından hemen sonra COVID-19 salgını ile karşı karşıya kalındı. COVID-19 sonrası yasakların büyük oranda kaldırıldığı 1 Eylül 2021 tarihi sonrası ticaretin hızla eski hareketli günlerine doğru yükselişe geçeceği beklenen Umman’da Türk yatırımcıları için hayatın içinde bulunan ve Türk mali kalitesinin çokça kullanılacağı alanlar mevcuttur.

Özellikle COVID-19 sonrasında dünya ticaretinin en önemli maliyet kalemlerinden biri olan denizyolu taşımacılığı fiyatları, Çin’den Umman yönüne doğru artış göstermiştir. Bu anlamda ürünlerin Umman limanına varış maliyetlerinin Türkiye lehine yeni bir stratejik durum geliştirmiş olması da Türk ürünlerinin rekabetçi olması için bir avantaj hâline gelmiştir.

Mehmet Günaydın

Umman MÜSİAD Temsilcisi

İçeriği Katılım Finans 27. sayısında görüntüleyebilirsiniz.  

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@