Amacımız İnsan İzzetini Ayakta Tutmak

Türkiye’nin sahip olduğu katılım finans tecrübesinin sadece ülkemiz için değil tüm insanlık için önemli bir değer taşıdığını düşünüyorum

Dergi 11.05.2021, 01:49 31.05.2021, 13:17
Amacımız İnsan İzzetini Ayakta Tutmak

Türk Kızılay Başkanı Kerem Kınık, bizlere kuruluşun aktivitelerinden bahsederken aynı zamanda katılım finans sektörünün insani yardımda oynayabileceği büyük role vurgu yaptı.

Türk Kızılay için Ramazan ayının önemli olduğunu biliyoruz. Pandemi dönemine rastlayan ikinci Ramazan Türk Kızılay için nasıldı?

Kızılay 153 yıllık bir merhamet çınarı olarak milletimizin iyilik köprüsüdür. Ramazan, iyilik duygusunun gün yüzüne çıktığı ve diğer insanlarla empatimizin arttığı bir ay. Kızılay geleneğinde Ramazan daima müstesna bir yere sahip olmuştur. Ramazan Bayramı’nın ilk günü Hilal-i Ahmer Çiçek Günü’dür. Kızılaycı kadınlar, sokaklarda çiçek şeklindeki rozetlerden satış yaparak ihtiyaç sahiplerine yardım sağlamak için çok anlamlı bir yolun ilk adımlarını atanlardır.

Pandemi, moralin yüksek tutulması, dayanışmanın artması gereken bir dönem. Birbirimizi yalnız bırakmamamız gereken bu dönemde Türkiye’yi önceliyoruz. Genç ve kadın gönüllülerimiz sadece yardımları değil aynı zamanda insan sıcaklığını taşımaya gayret ediyor. Her yıl olduğu gibi sayıları yüzbinlere ulaşan gönüllülerimizle birlikte ev ev, köy köy dolaşarak ihtiyaç sahiplerinin kapısını çalmaya gayret ettik. Kızılay bu yıl 225 milyon TL değerindeki yardım malzemelerini şubeleri, temsilcilikleri ve 60 bin gönüllüsüyle 8 milyon ihtiyaç sahibine ulaştırmayı planladı. Yurt genelindeki 26 aşevi ve 44 mobil ikram aracıyla 2 milyon 256 bin kişilik iftarlık yemeği hazırladık. Yaklaşık 570 bin kavurma konservesiyle de 2 milyon 280 bin ihtiyaç sahibine ulaştık. Kızılay, Ramazan’da 206 bin aileye hane başı 500’er TL’den 103 milyon TL’lik nakdi destek sağlamayı amaçladı. Fitre ve fidye bağışlarıyla yoksul ailelere yardım ulaştırıldı.

Yurt dışında Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Bulgaristan, Endonezya, Filistin, Güney Sudan, Irak, KKTC, Kosova, Makedonya, Pakistan, Senegal, Somali, Sudan, Suriye ve Yemen olmak üzere toplam 18 delegasyonumuz aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine Türkiye’nin merhamet elini uzatarak 963 bin ihtiyaç sahibine ulaştık.

Ayrıca Bangladeş’in Cox’s Bazar bölgesinde çıkan ve 55 binden fazla göçmenin etkilendiği yangının ardından mağdur olan Arakanlılara Ramazan ayında da yardım ulaştırmaya devam ettik. Gıda yardımları kapsamında Bangladeş’e 20 bin, Suriye’ye 20 bin, Yemen’e 10 bin diğer ülkelere de 52 bin adet gıda kolisi olmak üzere toplamda 102 bin gıda kolisi 612 bin insana ulaştırılması planlandı.

Katılım bankaları, özünde yer alan insani finans kavramıyla insani yardım sektörüyle el ele vererek insan onurunu ayakta tutmak için bugüne kadar çok kıymetli çalışmalar yaptılar

Türk Kızılay dendiğinde akla gelen ilk kavramlardan biri insani yardım. İnsanı ve insaniliği odağa alan anlayışından hareketle katılım finans sektörü ile insani yardımın ortaklaştığı kültüre dair neler söylersiniz?

İnsani yardım dünyasında gelinen noktada artık yardım kolileri yerine amacına uygun kullanım şartlarına haiz nakit temelli yardımlar öne çıkıyor. Banka hesaplarına yatırılan nakit destekler hem kaynak israfını önlüyor hem de yerel ekonominin güçlenmesine katkı sağlıyor. Katılım bankaları, özünde yer alan insani finans kavramıyla insani yardım sektörüyle el ele vererek insan onurunu ayakta tutmak için bugüne kadar çok kıymetli çalışmalar yaptılar. Amacımız sürdürülebilir modeller geliştirerek insanların yardıma muhtaç olmadan bir hayat sürmelerini sağlamak. Biliyoruz ki ekonomik faaliyetlere dâhil olan bir kişi etrafındaki yedi kişiye doğrudan veya dolaylı destek oluyor. Kızılay Yatırım A.Ş. bünyesindeki sosyal danışmanlık şirketimiz dâhil olmak üzere, bilgi birikimimizi ulusal ve uluslararası iş birliklerine açıyoruz. Amacımız insan izzetini ayakta tutmak. Yardıma muhtaç olmayan, emeğiyle, becerisiyle kendi ayakları üzerinde durmak isteyen insanlara destek olmak için katılım bankaları ve sahip oldukları tecrübelerle tüm dünyaya örnek olabilecek adımlar atabiliriz.

İslam dünyası, dünyanın hem en zengin kesimini hem de yardıma en muhtaç kesimini aynı anda bünyesinde barındırıyor

Özellikle Müslüman coğrafyada katılım finans sektörünün insani yardım için oynayabileceği rol hakkında ne düşünüyorsunuz?

Özellikle mikro finans alanında birlikte atılabilecek çok fazla adım var. İslam dünyasında bu alana dair Bangladeş deş’te Muhammed Yunus’un ve Tunus’ta bazı öncülerin girişimleri olduğunu biliyoruz. İnsani yardım alanında kavramsallaştırma çalışmalarını sürdürdüğümüz Red Finance, yani Kızılay ve Kızılhaç dünyasının finans modeliyle insani yardım ve finans sektörü arasında güçlü bağlar oluşturmanın gayreti içindeyiz. Blokzincir başta olmak üzere yeni teknolojilerin insani yardımın etkinliğinin artması için önemli roller üstlenebileceğini düşünüyoruz. İslam dünyası, dünyanın hem en zengin kesimini hem de yardıma en muhtaç kesimini aynı anda bünyesinde barındırıyor. Bu eşitsizliklerin hafifletilmesi için yardım etmek isteyen ve yardıma ihtiyaç duyanlar arasındaki katmanların/bariyerlerin kalkması ve izlenebilir, sürdürülebilir bir mekanizmanın hayata geçirilmesi gerekiyor. İnsani yardım alanında enstrümanların geliştirilmesi insan onurunun ayakta tutulması için yolu kısaltacaktır.

Kızılay, finans sektörünü problemlerin kök sebeplerini ortadan kaldırmak için güçlü bir müttefik olarak görüyor

Türk Kızılay ile katılım finans sektörü arasında var olan ve potansiyel iş birlikleri hakkında bilgi verir misiniz?

Kızılay hali hazırda finans dünyasıyla birlikte dünyanın en büyük nakit temelli yardım programı olan KızılayKart’ı başarıyla sürdürüyor. Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Uluslararası Kızılay Kızılhaç Federasyonu bu alandaki partnerlerimiz. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri; insanlığın önündeki küresel riskleri tanımlıyor ve bunları yoksulluğun azaltılması, açlığın ortadan kaldırılması gibi temel hedeflerle eşleştiriyor. Kızılay, finans sektörünü problemlerin kök sebeplerini ortadan kaldırmak için güçlü bir müttefik olarak görüyor. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere kurumlar, İslam dünyası üzerindeki finansal hareketliliği anlamaya çalışıyor. Zekât fonları giderek daha fazla önem kazanıyor. Türkiye’nin sahip olduğu katılım finans tecrübesinin sadece ülkemiz için değil tüm insanlık için önemli bir değer taşıdığını düşünüyorum. Katılım finans sektörüyle insani yardıma ihtiyacı ortadan kaldırmayı hedefleyen insani finans perspektifini geliştirmek bugünün dünyasına sunacağımız en büyük değer olacaktır.

Türk Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık

İçeriği Katılım Finans 25. sayısında görüntüleyebilirsiniz. (Amacımız İnsan İzzetini Ayakta Tutmak)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@