Pakistan'ın İlk Ve En Büyük İslami Bankası: Meezan Bank

Meezan Bank ilk İslami banka olarak İslami Bankacılık farkındalığına aktif olarak katılmıştır

Ülke Panoraması 16.07.2021, 16:34 30.07.2021, 11:32
Pakistan'ın İlk Ve En Büyük İslami Bankası: Meezan Bank

Pakistan’daki tüm İslami Bankalar arasında en büyük şube ağına sahip Meezan Bank, ülkesinde İslami Bankacılık bilincinin oluşturulmasında etkin rol oynuyor. Bu anlamda düzenli olarak eğitim ve seminerler düzenleyen Banka, çeşitli eğitim kurumlarını da destekliyor. Katılım Finans’a Pakistan’da İslami finans sektörünün mevcut konumunu aktaran Ahmed Ali Siddiqui Pakistan’da İslami bankacılık alanında gerçekleştirilen son çalışmalar ve planlar hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Meezan Bank'ın faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?

Meezan Bank, Pakistan'da eksiksiz bireysel ve işletme finansmanı ürünleri sunan ilk ve en büyük İslami Bankadır. Meezan Bank, Pakistan'ın toplam İslami Bankacılık sektöründe yaklaşık %55'lik bir paya sahiptir ve Pakistan Hükümeti (GOP)’nin sukuk ihraçları için Maliye Bakanlığı'nın ortak mali danışmanıdır. Banka 2018 ve 2020 yıllarında Pakistan Bankacılık Ödülleri tarafından en iyi Banka ödülüne layık görüldü ve JCR-VIS tarafından Meezan Bank'a AAA notu verildi. İlk İslami banka olarak kitleler arasında İslami Bankacılık bilincinin oluşturulmasında aktif olarak yer almakta ve düzenli olarak toplum bilinçlendirme seminerleri düzenlemektedir. Meezan Bank, sektörün kapasitesini geliştirmek amacıyla çeşitli eğitim kurumlarını desteklemektedir.

Meezan Bank'ı İslami Bankacılıkta diğer bankalardan ayıran unsurlar nelerdir?

Meezan Bank’ın Şer’i Danışma Kurulu, Şeyh Taqi Usmani Sb. ve Şeyh Esam M. Essaq. gibi en saygın Şer’i alimlerden oluşmaktadır. Banka, Pakistan'daki tüm İslami Bankalar arasında en yüksek özkaynak getirisine (ROE) sahiptir. Meezan Bank'ı Pakistan'daki İslami Bankacılık sektöründe farklı kılan başlıca faktörler, İslami bankalar arasında en geniş ürün grubunu sağlaması, en büyük Şer’i uyum ve Şer’i denetim ekibine sahip olması ve ülkedeki tüm İslami bankalar arasında en geniş şube ağına sahip olmasıdır, ki bu da yüksek müşteri sadakatini gösterir. Ek olarak, Meezan Bank, 1 trilyon Pakistan Rupisi (PKR)'den fazla mevduat tabanı ile Pakistan'daki diğer tüm İslami bankalar arasında birincidir.

Kısaca Pakistan’da İslami finansın gelişimini anlatabilir misiniz?

Bankacılık Şirketleri Yönetmeliği'nde kar-zarar paylaşımı (PLS)’na dayalı bankacılığı içerecek şekilde değişiklikler yapıldı. İslam İdeoloji Konseyi kuruldu. Pakistan anayasasında Riba'nın kaldırılmasını talep eden maddeler onaylandı. Mudaraba şirketleri uygulamaya konuldu. Zekat ve uşr sistemleri tanıtıldı. Federal Şer’i mahkeme, İslami olmayan işlemlerde işaretleme prosedürlerini ilan etti. Yüce Şer’i Temyiz Kurulu faizsiz finans sisteminin kurulması çağrısında bulundu. Merkez Bankası (SBP) İslami Bankalara lisans verilmesi için kriter geliştirdi. 2002 yılında ilk İslami banka (Meezan Bank) kuruldu. Pakistan Devlet Bankasında (Merkez Bankası) İslami Bankacılık Departmanı ve bağımsız Şer’I Danışma Kurulu kuruldu.

Pakistan'da İslami finansın gelişmesine katkıda bulunan en önemli faktörler nelerdir?

Pakistan’da İslami finansı teşvik etmek için en önemli faktör regülatörden güçlü destek, ki Merkez Bankası (SBP) 2020 yılında Red Money Group Malaysia’nın IFN’i tarafından İslami Bankalar için en iyi düzenleyici ödülüne layık görülmüştür. Nüfusun %95'inin ribayı yasak olarak gördüğünü gösteren KAP Çalışmasın’da görüldüğü üzere, Pakistan'daki kitlelerin faize karşı güçlü dini duyguları mevcuttur.

İçeriği Katılım Finans 26. sayısında görüntüleyebilirsiniz. (Pakistan'ın İlk Ve En Büyük İslami Bankası: Meezan Bank)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@