Pakistan'da Şer'i Yönetişim

Kurumların Şer’i kurallara uymasını sağlamak ve Şer’i uyumluluk konusunda kitlelere güven vermek için sağlam bir Şer’i Yönetişim Çerçevesi olmalıdır

Ülke Panoraması 16.07.2021, 16:29 03.08.2021, 12:16
Pakistan'da Şer'i Yönetişim

İslami finans kurumlarının kurum bütünlüğü, Şer’i prensiplere uygunluğa bağlıdır. Dolayısıyla kurumların Şer’i kurallara uymasını sağlamak ve kurumun Şer’i uyumluluk konusunda kitlelere güven vermek için sağlam bir Şer’i Yönetişim Çerçevesi olmalıdır.

Düzenleyici kurum olarak Pakistan Devlet Bankası (Merkez Bankası - SBP), Şer’i Yönetişim Çerçevesi’ni 2015 yılında yayınlayarak 2018'e kadar üç yıl süreyle geçerli kıldı. 2018 yılında Şer’i Yönetişim Çerçevesi, son gelişmeler göz önünde bulundurularak, güncellendi.

Şer’i Yönetişim Çerçevesi’nin Organları

Şer’i Yönetişim Çerçevesi’nin organlarını önemli görevleri ile birlikte tanımlıyoruz:

1. Yönetim Kurulu

• Yönetim Kurulu, Kurumun faaliyetlerinin Şer’i prensiplere uygunluğundan sorumludur. Yönetim Kurulu, Şer’i uyumsuzluk riskinin tamamen bilincinde olmalı ve bir Şer’i uyum gözetim mekanizması sağlamalıdır.

• Yönetim Kurulu, Şer’i uygunluk konuları hakkında bilgilendirme için altı ayda bir Şer’i Danışma Kurulu ile toplanacaktır. Toplantı tutanakları, Merkez Bankası’nın (SBP) İslami Bankacılık Departmanı’na (IBD) iletilir.

2. Üst Yönetimin Rolü

• Üst yönetim, ilgili birimlerdeki personelin kullanımına tüm ürün belge ve dokümanların sunulmasını sağlayacaktır.

• Üst yönetim, Şer’i uyumun temin edilmesini sağlayamayan personele karşı önlem alacaktır ve bu tür durumlar personelin performans değerlendirmeleri üzerinde güçlü bir etkiye sahip olacaktır.

• Kurum, Yönetim Kurulu ve üst yönetime eğitimlerin verilmesini sağlayacaktır.

3. Şer'i Danışma Kurulu

• Her kurumun, Merkez Bankası (SBP) tarafından belirlenen uygunluk kriterlerini karşılayan en az üç Şer’i Danışma Kurulu üyesi olacaktır. Şer’i Danışma Kurulu’nun süresi üç yıldır fakat bu süreç uzatılabilir.

• Şer’i Danışma Kurulu’nu desteklemek için avukatların, muhasebecilerin ve diğer profesyonellerin hizmetlerinden de yararlanılabilir.

• Şer’i Danışma Kurulu üyelerinden biri, kurumda tam zamanlı olarak görev yapacak ve Şer’i konularda açıklama yapan Daimi Danışma Kurulu Üyesi (RSBM) olacaktır.

• Temmuz 2021'den önce, RSBM hariç herhangi bir Şer’i Danışma Kurulu üyesinin Pakistan'da üç İslami bankaya kadar Şer’i Danışma Kurulu üyesi olarak hizmetine izin verilmekteydi. Yeni düzenlemeye göre; her Kurumun en az iki Şer’i Danışma Kurulu üyesi olacaktır ve bu üyeler başka hiçbir kurumda Danışma Kurulu üyesi olarak çalışmayacaktır.

• Atama, istifa, yeniden atama ve fesih, Merkez Bankası’nın (SBP) iznine tabi olacaktır.

İçeriği Katılım Finans 26. sayısında görüntüleyebilirsiniz. (Pakistan'da Şer'i Yönetişim)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@