Katılım Finans Sisteminde Tabana Yaygınlık

Finansal okuryazarlığın yeterli ölçüde sürdürülememesi kaynaklı olarak nakdi ihtiyaçlara ve kısa süreli rahatlama talebine yönelim söz konusu olmaktadır.

Katılım Finans Sistemi 17.08.2021, 10:00 02.09.2021, 10:29
Katılım Finans Sisteminde Tabana Yaygınlık

Katılım finans sistemi Türkiye’de genel bankacılık sistemi içerisindeki payı itibarıyla gün geçtikçe daha geniş bir kitleye hitap etmekte ve gerçek işlemlere olan aracılıkla hizmet sürekliliği açısından yaygınlaşmayı gün geçtikçe artırmaktadır.

Müşteri açısından faydaları

Bankacılık işlemleri, bütünsel olarak uzun vadeli bir hizmet bakış açısıyla değerlendirildiğinde; toplumun refah düzeyinin artması ve finansal yapının korunmasında önemli bir yere sahiptir. Bireysel ve ticari hayatın bir gereği olarak her bireyin ihtiyaçlarına getirdiği çözümler nedeniyle olmazsa olmaz bir modeldir. Global açıdan da değerlendirildiğinde ticaretin içerisinde finansal tüm işlemler bu doğrultuda güvenli, efektif ve çözüm odaklı yaklaşımı gerekli kılmaktadır. Banka müşterilerinin bu kapsamda ihtiyaç duyduğu tüm işlemler günümüz bankacılık modelinde her geçen gün yenilikleri barındırmaktadır. Doğru yönetimle her birey ve şirket aslında finansal akışını düzenlemekte ve uzun vadeli planlar yapabilir hale gelmektedir. Burada önemli olan müşterilere verilen hizmetin karşılıklı menfaatleri içerecek ölçüde ve uzun soluklu gerçekleştiriliyor olmasıdır. Aksi halde günü kurtaran çözümler orta ve uzun vadede birçok yuvanın yıkılmasına ve toplumun çekirdeği olan ailelerde geri dönülemez sorunlar ortaya çıkarabilmektedir.

Bankaların yaklaşımları

Konvansiyonel bankalarda müşteri odaklı hizmetlerin, maddi beklentileri karşılayan ancak uzun vadede tasarruf ve geri dönüş planlamalarını doğru yönetilmediğinde olumsuz birçok yaptırımı ve finansal problemleri beraberinde getirdiği bilinmektedir. Buna rağmen finansal okuryazarlığın yeterli ölçüde sürdürülememesi kaynaklı olarak nakdi ihtiyaçlara ve kısa süreli rahatlama talebine yönelim söz konusu olmaktadır. Bankaların ise fon toplama ve kullandırma faaliyetlerini sürdürdükleri ifade edilse de çoğunlukla hedef baskısı ve finansal tablolarını her geçen gün daha yukarılara taşıma arzusuyla işin özünde nakdi finansal düzeni destekleyen ve paranın kaynağına geri döndürülmesi adımında kazan kazan modelinin ikinci plana atılabildiği bir düzende faaliyet gösterdikleri izlenmektedir.

Katılım finans sistemi açısından değerlendirme

Katılım finans sistemi içerisinde faaliyet gösteren kurumlar, müşteri odaklı ve karşılıklı uzun vadeli kazanç misyonuyla faaliyet göstermeyi Amaçlamaktadır. Tabana yaygın hizmet anlayışıyla müşterilerin sadece bugününü değil, geleceğini de inşa etme gayreti içerisinde oldukları ve bu vizyonla faaliyetlerini geliştirerek yenilikçi ürün ve hizmetleri devreye almayı hedefledikleri gözlemlenmektedir.

Toplumsal refahın artması, katılım finans sisteminin ulusal bankacılık sistemi içerisindeki payının artmasıyla doğru orantılı bir modelde kurgulanmaktadır.

Bu doğrultuda yeni katılım bankalarının kurulması ve tabana yaygın hizmetin çeşitlendirilmesiyle birlikte birkaç yıl öncesine kadar yüzde 4-5 bandında olan sektör payının son dönemde toplam aktifte yüzde 7.3 seviyesine gelmiş olması, bunun en net göstergesidir. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin de orta ve uzun vadeli planları doğrultusunda bu payın yüzde 25’ler seviyesine getirilmesinin amaçlandığı bilinmektedir.  

Son söz

Katılım finans sistemi içerisinde faaliyet gösteren kurumların hem finansal hem de geniş müşteri kitlesiyle yaygınlaşması ve tüm Türkiye’ye hizmet verebilir hale gelmesinin olumlu sonuçlarını görmeye başladığımızı ve bu gelişimin ilerleyen dönemde istikrarlı şekilde devam edeceğini beklemekteyiz.

Salih Erbaş

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@