Katılım Bankacılığının Verimli Yılı

Pandemi süreci boyunca tüm bankalarımız, müşterilerinin bütün finansal ihtiyaçlarını eksiksiz ve hızlı bir şekilde yürüterek sorunsuz hizmet sağladı.

Dergi 05.11.2020, 01:19
Katılım Bankacılığının Verimli Yılı

Pandemi süreci boyunca tüm bankalarımız, müşterilerinin bütün finansal ihtiyaçlarını eksiksiz ve hızlı bir şekilde yürüterek sorunsuz hizmet sağladı.

İçerisinde bulunduğumuz sene, pandemi dolayısıyla zor bir yıl oluyor. Türkiye ve tüm dünya her alanda mücadeleyi gerekli kılan çetin bir süreç yaşadı. Fakat ülkemiz, pandemi konusunda tahminlerin de ötesinde başarılı bir sınav verdi. Milletimiz, sağlık bakanlığımız ve devletimiz de bu mücadeleyi hakkıyla yürüterek salgın ile mücadeledeki kararlılığını göstermiş oldu.

Haziran ayı itibarıyla ekonomide bariz bir canlanma yaşandı

Ekonomik anlamda ise yılın ilk yarısında sıkıntılı bir dönem yaşandı. Özellikle mart, nisan ve mayıs aylarında pandemi nedeniyle ekonomide ciddi bir ivme kaybı olduğunu gördük. Koronavirüsün ekonomik aktiviteleri sekteye uğratması ve iktisadi faaliyetleri azaltması sonucunda üretim, dağıtım ve turizm gibi birçok ekonomi aktörü olumsuz bir tablo ile karşılaştı. Ancak hamdolsun haziran ayından sonra salgın tedbirlerinin de bir miktar yumuşatılması ile birlikte ekonomik aktivitelerde bariz bir canlanma gözlemlendi. Sözünü ettiğimiz bu canlanma, ülkenin büyüme rakamlarına da yansımaya başladı. İnşallah seneyi çok küçük bir eksi ile kapatacağız gibi gözüküyor.

Katılım bankacılığı, sağlam temeller üzerinde yükselmeye devam ediyor

Tüm bu gelişmeleri katılım bankacılığı özelinde değerlendirdiğimizde ise sektörel açıdan iyi bir yıl geçirdiğimizi belirtmek gerekiyor. Bunu sağlayan en önemli neden ise tüm katılım bankalarının dijital çalışma ortamına hızla uyum sağlamış olması. Özellikle de pandemi süreci boyunca tüm bankalarımız, müşterilerinin bütün finansal ihtiyaçlarını eksiksiz ve hızlı bir şekilde yürüterek sorunsuz hizmet sağladı. Ayrıca kamu sermayeli üç katılım bankası da sektörün gelişmesine büyük katkı sundu. Böylece şu anki gidişat değerlendirildiğinde katılım bankacılığı sektörünün, yılsonuna kadar yüzde 50 civarında bir büyüme sağlayacağı tahmin ediliyor.

Mevcut tabloya göz atıldığında ise 24 Eylül itibarıyla katılım bankalarının toplanan fonlarında yüzde 44 büyüme olduğu görülüyor. Bu çok ciddi bir rakam. Yanı sıra kullandırılan fonlarda yüzde 49, TL cinsinden aktif toplamında ise yüzde 48’lik bir artış sözkonusu. Tabii, bu artışın bir kısmının kur yükselişi ile birlikte geldiğini kabul etmekle beraber ortada bariz bir reel büyümenin olduğu da aşikâr. Hülasa katılım bankacılığı verimli bir sene geçiriyor. An itibarıyla şube sayımız 1.212’ye ulaştı. Bu da mevcut sayıda yüzde 3’lük bir artışa işaret ediyor. Yani dalgalanmaların yaşandığı bir yıl geçirmemize rağmen şube açma faaliyetimize devam ediyoruz. Personel sayımız ise 17 bine çıkmış durumda. Katılım bankalarının sektörden aldığı paya baktığımızda da toplanan fonlarda yüzde 9, kullandırılan fonlarda yüzde 6,4 ve toplam aktifte yüzde 7’lik bir paya ulaşıldığını görüyoruz. Ayrıca temmuz sonu itibarıyla katılım bankacılığının özvarlığı 26,2 milyara ulaştı. İnşallah bu istikrarlı büyüme, ileriki yıllara da sirayet ederek sağlam bir zeminin temellerini oluşturacak.

“Hem hizmet üretiyor hem de finansal bir endüstri inşa ediyoruz”

Birlik olarak sektörün bankacılık anlamındaki ihtiyaçlarını yakından takip ediyor ve mevcut sorunları BDDK ile çözümlemeye gayret ediyoruz. 2015 yılında da yine BDDK ile birlikte sektörün geleceğine yönelik bir çalıştay düzenlemiştik. Buradan elde ettiğimiz çıktıları dikkate alarak katılım bankacılığı için strateji belgesi hazırlamış ve o dönemde kamu otoritesine sunmuştuk. O zamandan bugüne kadar sözkonusu belgede tespit edilen hedeflere ulaşmak adına birçok çalışma yaptık. Sektörün bilinirliğini artırma ve faizsiz finans hizmetlerini çeşitlendirme gibi başlıklarda da hatırı sayılır ilerlemeler sağladık. Ayrıca 2018’de TKBB bünyesinde bir Merkezi Danışma Kurulu tesis ederek standart geliştirme ve faizsiz bankacılık uygulamaları doğrultusundaki faaliyetleri çözümcü ve profesyonel bir zemine oturttuk. Hâlihazırda ise yeni bir strateji belgesinin hazırlıklarına başlandık. Çalışma için bağımsız bir denetim şirketi ile mutabakat sağladık. Bu belge doğrultusunda mevcut hedeflerimizi revize edecek ve sektörün aktörleriyle yeni belirlemeler yapacağız. Muhtemelen önümüzdeki on yılı kapsayan bir perspektif oluşturacağız. Henüz gidecek çok yolumuz var. Ancak mevcut potansiyel, bankacılık sektöründe rekabet edebilir konuma geleceğimizin sinyallerini veriyor.

Zira hem hizmet üretiyor hem de finansal bir endüstri inşa etmeye çalışıyoruz. 35 yıl önce bu işe başladığımız nokta ile şimdiyi mukayese ettiğimizde müthiş bir ivme yakalandığını söylemek, yapılabilecek en doğru yorum olacaktır. Hâlâ bazı noksanlarımız var. Ancak bunları tamamlamak adına son sürat çalışmaya devam ediyoruz.

TKBB Genel Sekreteri- Osman Akyüz

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@