Özel Bir Bağ: BAE ve Türkiye İslami Finansın Geleceğini Nasıl Şekillendiriyor?

Türk bankaları için BAE piyasası artık her zamankinden daha açıktır.

Ülke Panoraması 31.01.2022, 16:10 03.03.2022, 14:44
Özel Bir Bağ: BAE ve Türkiye İslami Finansın Geleceğini Nasıl Şekillendiriyor?

Dubai İslam Bankası (DIB) İslami bankacılık ve finansın evrimini ve küreselleşmesini, herkes için bir ana akım bankacılık tercihi hâline getiren özgün bir endüstri oyuncusu ve lideridir. DIB, kendi coğrafi erişim ve genişleme planlarından yararlanarak, Türk özel ve kamu sektörü kuruluşlarıyla güçlü bağlar kurarak bankanın iki ulusun özel iş birliğinden istifade etmesine ve İslami finans için yeni bir gelecek oluşturmasına olanak tanımıştır. Bu geleceğin çoğu, İslami değerler ile Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) ilkeleri arasındaki içsel sinerji etrafında inşa edilecek çünkü her türden tüketici, iş yaptıkları kişilerden sorumluluk talep etmektedir. Çiftçilikten madenciliğe, gıda üreti- minden plastiğe ve bunların arasındaki her şeyden her bir müşteri segmenti kolektif zihniyetini sorumlu işlere doğru kaydırmıştır. Bu, dijital iletişim sayesinde sınır- ları aşan küresel bir zihniyettir. Bu nedenle Türkiye'den Uzak Doğu'ya ve aradaki birçok ülkeye kadar yedi dünya pazarında DIB, İslami finansal hizmetler ortamını dönüştürüp genişletmektedir. 2005 yılında Türkiye'ye girmesinden bu yana DIB'in Türk bankacılarla, politika yapıcılarla ve yatırımcılarla olan ilişkileri başarısının ayrılmaz bir parçası olmuş ancak bu ilişkilerin önemi özellikle 2021'de ortaya çıkmıştır.

TÜRKİYE’YE BAĞLI

Haziran 2021'de, Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı, uluslararası piyasalarda 2,5 milyar dolarlık beş yıl vadeli sukuk ihracı gerçekleştirmiştir. DIB liderliğindeki sendikasyonda İslami tahviller 9,3 milyar dolardan fazla talep toplamıştır. Ardından, Eylül 2021'de, Kuveyt Türk Katılım Bankası (KTKB) 350 milyon dolar tutarındaki Sürdürülebilir Basel-III Uyumlu Tier II Sukuk ile uluslararası sukuk piyasalarına dönüş yaptığında DIB ortak lider yönetici ve sorumlu kurum olarak görev yapmakla yetkilendirildi. Gerçekleştirilen bu arz, Türkiye'de ihraç edilen ilk sürdürülebilir Tier II Sukuk ve dünyanın ilk defa düzenlenen sermaye benzeri Tier II ESG uyumlu sukuk işlemiydi. Bu çalışma, Türkiye piyasasının DIB için önemini ve ülkenin İslami finansta piyasa yapı- cı olarak rolünü yansıtmaktadır. Türkiye, 2005 yılında İstanbul'daki temsilciliğini açtığından bu yana, DIB'in sukuk ve murabaha işlemleri için en yüksek limit tahsis ettiği yabancı ülke konumundadır.

DIB, birçok Türk Katılım bankasına ve kuruluşuna (SB- LC/Banka Garantisine istinaden) Murabaha finansmanı sağlamakta ve ayrıca BAE'deki ilgili akreditif mektubu (LC) ve teminat mektubu (LG) işlerinde katılım ve konvansiyonel bankalarla çalışmaktadır. DIB, BAE, Pakistan ve Kenya'daki Türk iştiraklere bankacılık hizmetleri sağlamanın yanı sıra, dünya çapındaki birçok pazarda İslami prensiplere uyumlu finansal hizmetleri teşvik etme konusunda bir meşale olarak önemli bir uluslararası varlığa sahiptir. Türk bankaları için BAE piyasası artık her zamankinden daha açıktır. Kasım 2021'de Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, BAE Merkez Bankası ile bir Mutabakat Zaptı imzalamıştır. Merkez bankacılığı alanında iş birliğinin geliştirilmesini amaçlayan MoU’yu müteakip enerji, çevre, finans ve ticaret alanlarında 10 ikili anlaşma imzalanmıştır. BAE ayrıca Türkiye'ye doğ- rudan yatırım için 10 milyar dolar (119,6 milyar TL) fon ayırmıştır.

ÖNDEN ÖNCÜLÜK EDEN

Daha yakın mesafede olan BAE, İslami bankacılık ve finans büyümesi için umut verici bir yol olmaya devam etmektedir. BAE Merkez Bankası verilerine göre İslami bankaların toplam varlıklarının bir önceki yıla göre yaklaşık %7,2 artmasıyla sektör, pandemiye rağmen 2020 boyunca istikrarlı büyümesini sürdürdü. İlk ve lider İslami banka olan DIB, bu büyümeye öncülük etmektedir. DIB Grubu CEO’su Dr Adnan Chilwan'ın vizyoner liderliğinde Banka, İslami finans alanında öncü İslami bankacılığı küresel bir güç merkezine dönüştüren radikal bir dönüşüm geçirmiştir. Bankanın nihai hedefi, İslami finansı dünya çapında geleneksel bankacılığa bir alternatif olmaktan çok norm haline getirmektir. DIB, bireysel, kurumsal ve yatırım bankacılığının yanı sıra KSS ve danışmanlık hizmetleri de dâhil olmak üzere çeşitli alanlarda bu çabaların bir kanıtı olarak birçok ödül kazanmıştır.

DIB, çeşitli törenlerde En İyi İslami Banka seçilmiştir ve dünyadaki İslami Bankalar arasında gösterdiği üstün performansla tanınarak, bankanın İslami finans sektöründeki liderlik konumunun açık bir göstergesi olmuştur. DIB'nin her yıl aldığı ödüller, köklerine sadık kalarak gerçek zamanlı olarak yeniden keşfetme, uyarlama ve dönüştürme yeteneğini yansıtıyor. Çünkü İslami finansın geleceği, manevi inançları ne olursa olsun, mali işlerinde sorumluluk ve sürdürülebilirlik arayan herkese açıktır. BAE-Türkiye arasındaki özel dostluk bunun gerçekleşmesini sağlamada önemli bir rol oynayacaktır.

Dubai Islamic Bank Grup CEO'su - Dr. Adnan Chilwan

İçeriği Katılım Finans 29. sayısında görüntüleyebilirsiniz. 


 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@