Pakistan Ve Türkiye Arasındaki Ticari İlişki

Kurumların Şer’i kurallara uymasını sağlamak ve Şer’i uyumluluk konusunda kitlelere güven vermek için sağlam bir Şer’i Yönetişim Çerçevesi olmalıdır

Ülke Panoraması 16.07.2021, 16:09 03.08.2021, 12:16
Pakistan Ve Türkiye Arasındaki Ticari İlişki

Pakistan halkı, atalarının Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Türk kardeşlerinin mücadelesine katkı sağlamaktan her zaman gurur duymuştur. Pakistan ve Türkiye halkları, sadece köklü bir tarihe değil, aynı zamanda ortak değerlere ve ortak ulusal çıkarlara dayanan kardeşlik ilişkilerine sahiptir. Bu değerli ilişkinin tarihi, 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin ve 14 Ağustos 1947'de Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin kurulmasından öncesine bile uzanmaktadır. Pakistan'ın bağımsızlığından bu yana, hatırladığım kadarıyla her iki ülke de en zor zamanlarında örnek teşkil eden desteği birbirlerine vermektedirler. Pakistan-Türkiye ilişkileri artık iki ülkenin hem hükûmetleri hem de özel sektör iş insanları arasında siyasi, kültürel, ticari ve ekonomik ilişkilere dayanmaktadır.

Pakistan, ihracata kıyasla Türkiye'den daha fazla ithalat yapıyor

Pakistan ve Türkiye, mevcut ilişkileri her iki ülke için daha güçlü ve faydalı hâle getirmek için ikili ticaret bağlarını artırmayı istemektedir. Son beş yılda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 600 milyon dolardan 900 milyon dolara yükselmiştir. Pakistan Türkiye'den haberleşme araçları, kameralar, makineler, tekstil, koltuk ve perde kumaşları, yakıtlar, kimyasallar, ayakkabı vb. başlıca malları ithal ederken; Türkiye'ye tekstil ve giyim, kimyasallar, hayvanlar, sebzeler, mineraller, metaller, taşlar ve camlar, ahşap, ayakkabı, deri, hammadde vb. ihraç etmektedir. İki ülke arasındaki ticaret dengesi eşit değildir. Pakistan, ihracata kıyasla Türkiye'den daha fazla ithalat yapıyor.

İslamabad ve Ankara, iki ülke arasındaki ikili ticareti hızla 1 milyar ABD dolarının üzerine çıkarmak ve ardından ticaret hacmini yılda 5 milyar ABD dolarına çıkarmak konusunda karşılıklı olarak mutabakata vardılar. 2021 yılı boyunca iki ülke arasında 1 milyar ABD doları değerinde ticaret seviyesinin elde edilebileceğinden eminim. Pakistan ve Türkiye, her iki ülke için de kazan-kazan durumuna sahip, uygulanabilir ve uzun süreli bir Serbest Ticaret Anlaşması (STA) istemektedir. İki ticaret bakanlığı arasındaki müzakereler, her iki ülkenin de bu düzenlemeden yararlanabilmesi için STA'yı mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmak için devam etmektedir. Pakistan ve Türkiye arasındaki mevcut çift yönlü ticaret, 900 milyon dolar civarındadır ki bu miktar istenilen seviyeden ve gerçek potansiyelinden çok uzaktır. Her iki ülkenin iş insanları, ikili ticareti geliştirmeye ve her iki ülkenin Ticaret Odası aracılığıyla düzenli olarak toplantılar düzenlemeye çok heveslidir. İki ülkenin nüfusu 300 milyondan fazla (Türkiye 85 milyon ve Pakistan 220 milyon), bu nedenle ikili ticareti geliştirmek için geniş bir kapsam bulunmaktadır.

Pakistan'ın akademisi, İslami Finans alanında önemli bir rol oynadı

Pakistan Hükûmeti, Türkiye'yi Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'na (CPEC) hâlihazırda davet etti. Türk yatırımcıların, Özel Ekonomik Bölgelerde devam eden mega projeler hakkında ayrıntılı bilgi ve tecrübeye ihtiyaçları vardı, böylece projeler kendileri için uygunsa yatırım yapmayı değerlendirebilirlerdi. Farklı Türk şirketleri şimdiden Pakistan'a yaklaşık olarak 1,5 milyar dolar yatırım yapmıştır. Hâlihazırda Pakistan'ın farklı şehirlerinde faaliyet gösteren Albayrak Pakistan, Özpak, Arçelik, Çukurova Kimya, MOOÖI Atolye vb. gibi 17'den fazla Türk şirketi vardır. Bu şirketler çoğunlukla atık yönetimi, ulaşım, enerji, finans, altyapı projeleri, inşaat, telekomünikasyon, imalat, turizm ve diğer sektörlerde yer almaktadırlar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat 2020'de Pakistan'a yaptığı tarihi ziyarette, iki ülke arasında bilim ve teknoloji, savunma, sanayi, turizm, sağlık, eğitim vb. alanlarda gelişim ve iş birliği yapılması kararlaştırılmıştır.

Pakistan ve Türkiye dostluğunun gerçek bir kardeşlik ilişkisi olduğuna inanıyoruz. Yaşasın Pakistan-Türkiye dostluğu. 

İçeriği Katılım Finans 26. sayısında görüntüleyebilirsiniz. (Pakistan Ve Türkiye Arasındaki Ticari İlişki)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@